Milletlerarası anlaşmalar

Milletlerarası anlaşmalar

Türkiye'nin Bangladeş ile imzaladığı anlaşma ve Katar ile imzaladığı protokol Resmi Gazete'de yayımladı

ANKARA (AA) - Türkiye'nin Bangladeş ve Katar ile ayrı ayrı imzaladığı anlaşma ve protokol Resmi Gazete'de yayımladı.

Türkiye ve Bangladeş arasında 12 Nisan 2012’de Ankara'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bangladeş Halk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşması" gümrük suçlarının önlenmesi, soruşturulması ve bu suçlarla mücadele etme hususlarında iki ülkenin işbirliği yapmasını ve birbirine yardım etmesini amaçlıyor.

Anlaşma, Türkiye ve Bangladeş’in gümrük mevzuatının uygulanmasına ilişkin bilgileri, suçların önlenmesinde yararlı olabilecek kolluk faaliyetlerini, suçlarla mücadelede kullandıkları özel yöntemleri ile yolcu ve yük işlemlerine ilişkin teknikleri birbiriyle paylaşmasını kapsıyor.

Anlaşma çerçevesinde, iki ülkenin teknik ekipman kullanımı konusunda deneyim ve bilgi alışverişi yapması, gümrük memurlarının eğitilmesine ve karşılıklı uzman değişimi yapılmasına ilişkin faaliyetlerde bulunması da öngörülüyor.

Türkiye ve Bangladeş arasındaki gümrük işbirliği kapsamında, bu anlaşmanın maddelerini ve faaliyetlerini ele alacak ortak çalışma komitesi kurulması da kararlaştırıldı.

- Katar ile eğitim-öğretim konulu güvenlik işbirliği

Türkiye ve Katar arasında 2 Aralık 2015’te Doha’da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Eğitim ve Öğretim Konulu Güvenlik İşbirliği Protokolü" onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlandı.

Protokolle iki ülkenin ulusal mevzuatları doğrultusunda güvenlik, eğitim, öğretim, uzmanlık teatisi ve karşılıklı kapasite artırımı alanlarında işbirliği yapması amaçlanıyor.

İki ülkenin çalışanlarını birbirinin akademilerindeki ya da eğitim kurumlarındaki kurslara göndermesini içeren protokol; kriterlerin karşılanması durumunda Katar'ın çalışanlarını Türk Polis Akademisi’ndeki Polis Şefleri Birinci Kademe Eğitimi, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerine gönderebilmesine, polis ve güvenlik konularında çalıştay ve seminerlerin düzenlenmesine, ortak güvenlik araştırma projelerinin geliştirilmesine, tarafların işbirliği ve bilgi paylaşımı için karşılıklı daimi misyon statüsü çerçevesinde danışmanlar atamasına ve karşılıklı ziyaretlerde bulunmasına ilişkin hususları kapsıyor.

İki ülke arasında, eğitim ve öğretim konulu güvenlik işbirliği çalışmalarını takip edecek bir ortak komite kurulması da kararlaştırıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :