Milletlerarası anlaşmalar

Milletlerarası anlaşmalar

Türkiye'nin uluslararası kuruluşlar ve Makedonya ile imzaladığı anlaşmalar Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı

ANKARA (AA) - Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Avrupa Komisyonu ve Makedonya ile imzaladığı milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Ankara'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Arasında Ev Sahibi Ülke Anlaşması" BMMYK'nın Türkiye'deki binasının, resmi görevlilerinin, görevli uzmanlarının ve hizmet sağlayan kişilerin statülerini düzenliyor.

Anlaşmaya göre, BMMYK Ankara Ofisi kurulacak ve bölgesel, alan ofisi olarak tayin edilebilecek. Ülke ofisine, hükümetin yazılı onayı üzerine Ankara dışındaki illerde saha ofisleri kurma yetkisi verilebilecek.

BMMYK ofisi, mültecilere ve BMMYK'nın ilgi alanındaki diğer kişilere yönelik projenin hazırlanması ve gözden geçirilmesi hususunda hükümetle istişareler yürütecek ve iş birliği içinde olacak.

BMMYK ofisi dokunulmaz olacak ve nerede kimin elinde bulunursa bulunsun, belli bir vaka ile ilgili olarak genel sözleşmeye uygun olacak şekilde bağışıklıktan feragat edildiğinin açıkça belirtildiği durumlar hariç olmak üzere, mal ve varlıklarının her hukuki sürece karşı bağışıklığı bulunacak. Hukuki süreç bağışıklığından feragat herhangi bir icrai tedbiri kapsamayacak.

Hükümet, kullanılan hangi haberleşme aracı olursa olsun, BMMYK'nın resmi iletişiminin dokunulmazlığını güvence altına alacak ve bu nitelikteki iletişimine herhangi bir sansür uygulamayacak.

BMMYK'nın resmi görevlileri, görev çerçevesinde konuştukları tüm sözler ve gerçekleştirdikleri eylemlerle ilgili hukuki süreçlerden muaf tutulacak. Bu, BMMYK veya Birleşmiş Milletler ile iş ilişkisi son bulduktan sonra da geçerli olacak.

- Efes 2018 tatbikatına ilişkin teknik düzenleme

Ankara'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Adına Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı ile Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti Savunma Bakanlığı Arasında Türkiye’deki Efes 2018 Tatbikatı Sırasında Sağlanacak Ev Sahibi Ülke Desteğine İlişkin Teknik Düzenleme" Bakanlar Kurulunca onaylandı.

- Türkiye-Avrupa Komisyonu finansman anlaşmasına ek

"Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma Bileşeni Çerçevesinde 2012 yılı Türkiye Ulusal Programına Yönelik Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Avrupa Komisyonu Arasında Finansman Anlaşmasına 2 No'lu Ek" ise anlaşmada bazı değişikliklere imkan tanıyor.

"Mayın temizleme ve Türkiye'nin doğu sınırlarında sınır denetimi kapasitesini arttırarak sosyoekonomik gelişimin sağlanması faz 2" projesine Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinin eklenmesi nedeniyle gerekli görülen ekte, diğer tüm hüküm ve koşullar değişmeden kalıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :