Milletlerarası anlaşmalar

Milletlerarası anlaşmalar

Türkiye'nin Güney Kore, Makedonya, Karadağ ve Çin ile çeşitli alanlarda imzaladığı milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı

ANKARA (AA) - Türkiye'nin Güney Kore, Makedonya, Karadağ ve Çin ile çeşitli alanlarda imzaladığı milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Seul'de imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Kore Cumhuriyeti Arasında Serbest Ticaret Alanı Tesis Eden Çerçeve Anlaşma Kapsamında Hizmet Ticareti Anlaşması"na göre, iki ülke verimlilik ve rekabetçiliği geliştirmek üzere hizmetler alanında ikili iş birliğini güçlendirmeye, bunun yanı sıra ilgili hizmet sunucularının hizmet arz ve dağıtımını çeşitlendirmeye gayret gösterecek.

Taraflar, Dünya Ticaret Örgütü Anlaşması kapsamındaki hak ve yükümlülükleri çerçevesinde hizmet ticaretinin karşılıklı tedricen serbestleştirilmesi için gerekli düzenlemeleri ortaya koyacak. Türkiye ve Güney Kore temsilcilerinin katılımıyla oluşturulacak Hizmet Ticaret Komitesi'ni kuracak. Başmüzakereci ise anlaşmanın uygulanmasından sorumlu kurumlardan bir yetkili olacak.

Taraflardan her biri diğer ülkenin hizmetlerine ve hizmet sunucularına yer verilen koşul ve kısıtlamalardan daha kötü şartları haiz bir uygulamada bulunmayacak.

İki ülke görsel-işitsel sektöründe ortak yapım anlaşması müzakere etmeyi dikkate alacak.

Taraflar, elektronik ticaretin gelişiminin desteklenmesi ve özellikle elektronik ticaret kapsamında iş birliğinde bulunacak. İki ülke arasındaki elektronik aktarımlara gümrük vergisi uygulanmayacak.

- Türkiye ile Makedonya arasındaki serbest ticaret anlaşması

Ankara’da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Makedonya Cumhuriyeti Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması Tarafından Kurulan Ortak Komite'nin Türkiye Cumhuriyeti ile Makedonya Cumhuriyeti Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın 'Menşeli Ürünler' Kavramının Tanımı ve İdari İş Birliği Yöntemlerine İlişkin Protokol 2'sinin Yerini Alacak Olan 1/2018 Sayılı Karar"a göre çözümlenemeyen anlaşmazlıklar durumunda ortak komiteye sunulacak.

İthalatçı ile ithalatın gerçekleştirildiği ülkenin gümrük idareleri arasındaki uyuşmazlıklar her durumda o ülkenin mevzuatına göre çözülecek.

- Türkiye ve Karadağ gümrük konularında iş birliği yapacak

Podgoritsa'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Karadağ Hükümeti Arasında Gümrük Konularında Karşılıklı Yardım Anlaşması" gümrük mevzuatına aykırı suçların önlenmesi ve ithalat ve ihracat vergileriyle, resimlerinin ve diğer masrafların doğru bir şekilde toplanmasına yönelik çabaları düzenliyor.

Ülkelerin gümrük idareleri gümrük mevzuatının özellikle gümrük suçlarının önlenmesi, tespiti, bu suçlarla mücadele edilmesi ve bu suçların soruşturulması yoluyla doğru bir şekilde uygulanmasını sağlama hususunda, öngörülen şekil ve koşullar dahilinde birbirlerine yardımcı olacak.

İki ülkenin gümrük idareleri ayrıca, gümrük suçu işlemede kullanılan yeni araç ya da yöntemler konusunda birbirlerine yardım sağlayacak.

Karşılıklı yardım sırasında alınan bilgi, belge ve diğer iletiler, soruşturmayla ilgili adli ve idari işlemler de dahil olmak üzere sadece anlaşmada belirtilen amaçlar doğrultusunda kullanılabilecek.

Gümrük İdareleri, talep üzerine ya da kendi inisiyatifleriyle uyuşturucu, psikotrop (kimyasal) madde ve prekürsörlerin yasa dışı ticaretinin önlenmesi, soruşturulması ve bunlarla mücadele edilmesi hususunda birbirlerine yardımcı olacak.

- Türkiye ve Çin karşılıklı kültür merkezi açacak

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Karşılıklı Kültür Merkezlerinin Kurulması Hakkında Anlaşma"ya göre de Türkiye Pekin'de bir "Türk Kültür Merkezi" ve Çin İstanbul’da bir "Çin Kültür Merkezi" kuracak. Kültür merkezlerinin ilkesi, iki halk arasındaki karşılıklı anlayışı bütün yönleriyle geliştirmek, dostane ilişkileri ilerletmek ve kültürel ve halklar arası alanlarda iki ülke arasındaki iş birliği değişimi teşvik etmek olacak.

Kültür merkezleri, sergiler, gösteriler, konserler, seminerler, dersler, film gösterimleri ve diğer görsel-işitsel yapımlar dahil olmak üzere kendi ilkelerine uygun biçimde çeşitli kültürel faaliyetler düzenleyecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :