Mezunu olduğu üniversitede rektör adaylığını açıkladı

Mezunu olduğu üniversitede rektör adaylığını açıkladı

Gazi Üniversitesine yaklaşık 30 yıl önce metalurji bölümü öğrencisi olarak ilk adımını atan Prof. Dr. Türker, gelecek ay yapılacak rektörlük seçimleri için aday oldu- Türker'in patlamalara karşı araçları güvenli hale getiren "metalik köpük" projesinden, m

ANKARA (AA) - Gazi Üniversitesine yaklaşık 30 yıl önce metalurji bölümü öğrencisi olarak ilk adımını atan Prof. Dr. Mehmet Türker, gelecek ay yapılacak rektörlük seçimleri için aday olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazi Üniversitesine çok derin bir sevgi ve bağlılık duyduğunu ifade etti. Gazi Üniversitesine yaklaşık 30 yıl önce öğrenci olarak ilk adımını attığını dile getiren Türker, mezuniyetinin ardından asistanlık, hocalık, idarecilik dahil olmak üzere hemen her kademede görev aldığını, deneyim kazandığını anlattı.

Metalurji mühendisliği alanında uluslararası ve ulusal düzeyde 50 milyondan fazla bütçeye sahip onlarca proje yürüttüğünü anlatan Türker, bu kapsamda Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK, Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı, Devlet Planlama Teşkilatı gibi çok sayıda projenin yürütücülüğünü gerçekleştirdiğini aktardı.

Yürüttüğü projelerin yanı sıra 200'ün üzerinde makale yazdığını, uluslararası yayınlarından birinin Çinceye, bir başkasının Lehçeye çevrildiğini, birinin ise Kore'de düzenlenen bir uluslararası konferansta "en teknik çalışma" ödülünü aldığını anlatan Türker, çeviri kitaplarının da çeşitli ödüllere layık görüldüğünü söyledi.

Gazi Üniversitesi proje yöneticisi olarak Milli Zırh Projesi'nde görev yaptığını belirten Türker, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Askeri bir aracın içindeki güvenlik personelinin patlama anında zarar görmesinin engellenmesi için çalıştık. Bu kapsamda, enerjiyi absorbe edecek bir malzeme olan metalik köpük geliştirdik. Malzemeyi borla takviye ettik. Hem sağlam hem de suda yüzebilecek kadar hafif bir malzeme üretmiş olduk. Malzemeyi zırhın içine monte etmek suretiyle patlama anında ortaya çıkan enerji soğurduğundan araç içindeki güvenlik personeline çok daha az zarar geliyor."

Türker, bu çalışmasının seri üretime geçme hazırlıklarının sürdüğünü kaydetti.

- Yüksek sıcaklığa 10 yıl dayanıklı alaşım

Ayrıca İngilizlerle beraber 1150 derece sıcaklığa 10 yıl dayanacak bir süper alaşım malzemeyi geliştirdiklerini belirten Türker, Almanlarla birlikte de nano malzemeler ve 3 boyutlu yazıcı projesinde çalıştığını anlattı.

Türker, son dönemde ise metal tozlarından malzeme üretebilen 3 boyutlu yazıcının Türkiye'de milli imkanlarla üretilmesi üzerine bir projede Gazi Üniversitesinden bir ekiple çalıştıklarını belirtti.

Paslanmaz çelik tozları kullanarak başka bir yöntemle üretimi neredeyse imkansız karmaşık şekilli malzemenin yazıcıdan rahatlıkla alınabildiğini kaydeden Türker, üç boyutlu yazıcıyla elde edilen bu katmanlı yapının, üretimdeki son aşama olduğunu söyledi.

- "Adil seçim atmosferi için istifa ettim"

Bilimsel çalışmalarını son 4 yıl süresince rektör yardımcılığı görevi ile birlikte sürdürmeye çalıştığını anlatan Türker, temmuzda üniversitede gerçekleştirilecek rektörlük seçimleri için diğer adaylarla eşit konumda, adil bir seçim atmosferine katkı sağlamak üzere görevinden istifa ettiğini belirtti.

Türker, rektör adayı olma motivasyonunun kaynağını, üniversiteye ve ülkesine olan borcunu ödeme isteği olarak açıkladı. Rektör yardımcısı olarak görev yaptığı süre boyunca "yatırımlar, uluslararası ilişkiler ve bilimsel araştırma projeleri ile meslek yüksek okulları"nın, sorumluluk alanı olduğunu aktaran Türker, bu süreçte pek çok projeye imza attıklarını anlattı.

Üniversitenin kurulduğu yıldan bu yana hiçbir döneminde yapılmayan yatırım rakamlarına ulaştıklarını dile getiren Türker, "Bütçesi son 3 yılda 2 katına çıkan tek üniversite Gazi diyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Son 3 yılda çeşitli ülkelerdeki üniversitelere, ders vermek ya da araştırma yapmak üzere giden öğretim üyesi sayısının 700'e ulaştığını kaydeden Türker, bu rakamın bir rekor olduğunu vurguladı. Üniversitede yürütülen ulusal ve uluslararası düzeydeki projelerde de iyi bir konuma ulaşıldığını belirten Türker, son 4 yılda 54 Avrupa Birliği (AB) projesi ile yaklaşık 19 milyon lira, 13 Kalkınma Ajansı projesi ile yaklaşık 4 milyon lira ve diğer projelerden yaklaşık 2 milyon liraya yakın bir kaynağı üniversiteye kazandırdıklarını söyledi.

Türker, "Rektör yardımcılığı görevimi yürütürken kazandığım deneyimler ışığında, neleri nasıl yapacağım kadar, neleri yapmamam gerektiğini de öğrenmiş olarak aday oldum." diye konuştu.

- Üniversiteler günlük politika gündeminden uzak durmalı

Türker, üniversitelerin önceliğinin eğitim ve bilim olduğuna vurgu yaptı. Üniversitelerin bu nedenle günlük politika gündeminden uzak durması ancak aynı zamanda ülke gündemini, ülkenin milli çıkarlarını yakından takip etmesi gerektiğini ifade eden Türker, diğer yandan devletin diğer organları ile uyum ve işbirliği içinde çalışılmasının önemli olduğunu söyledi.

Bu çerçevede, devletin uyguladığı politikalar doğrultusunda, bilim üretme ve nitelikli insan kaynağı yetiştirme görevini en iyi şekilde gerçekleştirmek için ne gerekiyorsa yapacaklarının altını çizen Türker, "Devletimize karşı olan her türlü illegal yapıya Gazi Üniversitesi olarak bizim de karşı olduğumuzun bilinmesini isterim." dedi.

- Dersler ve programlarda tutuculuğa karşı değişim sinyali

Türker, Gazi Üniversitesinde dersler ve programlar konusunda oldukça tutucu, yenilik ve değişime direnen bir tutum sergilendiğini belirterek, "Derslerin, programların, bölümlerin günün şartlarına ve ihtiyaçlara göre sürekli güncellendiği dinamik bir Gazi Üniversitesi hayal ediyorum. Bu nedenle de seçim sloganımız 'Huzur ve Değişim için...' olacak." diye konuştu.

Gazi'nin sadece Türkiye'ye hizmet eden milli bir üniversiteden, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Balkanlar coğrafyasına hizmet eden uluslararası bir üniversiteye dönüşmesi için öncelikli olarak gayret göstermeyi hedeflediğini bildiren Türker, bunun için yurt dışı öğretim elemanı değişimi faaliyetlerinde daha aktif olunması gerektiğini söyledi.

Gazi Üniversitesinin dünyanın en iyi üniversiteler sıralamasında "ilk 200", Türkiye'deki sıralamalarda ise ilk 3'e girmesi hedefinin bulunduğunu aktaran Türker, bunun için gerekli düzenlemelerin yapılacağını belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler