Mevlana'nın ziyaretçilerine rehber olacak

Mevlana'nın ziyaretçilerine rehber olacak

Mevlana Müzesi'nde uzun yıllar hizmet eden Müze Müdür Vekili Dr. Naci Bakırcı, yerli ve yabancı turistlere rehber kaynak olacak, Mevleviliğin engin hoşgörüsü ve sevgisini yüreğinde taşıyacak bir müze ziyareti deneyimini yaşamaları için kitap yazdı.

Birikimlerini ziyaretçilerle paylaşmak istediğini ifade eden Bakırcı, yazdığı 'Konya Mevlana Müzesi' kitabında, Hz. Mevlana'yı, Mevlana Müzesi'ni ve Müze'deki eserlerin tamamına yakınının hem kaynaklarını hem hikayelerini anlatıyor.
    

Bakırcı,  kitabının rehber kitap özelliği taşıdığını, yerli ve yabancı ziyaretçiler açısından, Mevleviliğin engin hoşgörüsü ve sevgisini yüreğinde taşıyacak bir müze ziyareti deneyimini yaşamalarına yardımcı olacağını umduklarını söyledi.
    

Mevlana Müzesi'ni her yıl yaklaşık 2 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini anımsatan Bakırcı, ''Mevlana Müzesi ziyaretçilerimizden dörtte birini yabancı ziyaretçi oluşturmaktadır. Bu da 500 bin yabancı ziyaretçi olduğunu göstermekte'' dedi.
    

Kendisinin uzun yıllar Mevlana Müzesi'nde görev yaptığını ifade eden Bakırcı, şunları kaydetti:
    
''Mevlana Müzesi'nde yaklaşık 26 yıldır görev yapıyorum. Bu süre zarfında da Hz. Mevlana'yla, Konya'yla ve müzeyle ilgili 10'nun üzerinde yayın yapmıştım. Fakat bu yayının farklı olmasını istiyorduk. Hz. Mevlana, 13. yüzyıldan itibaren Konya'nın kültürüne, sosyal hayatına çok katkı yapmış, son yıllardaki turizm hadisesiyle de Hz. Mevlana'yı insanların tanıma ihtiyacıyla da onunla alakalı menkibeler, hikayeler, Mevlevilerin gelenekleri, görenekleri ve Konya Mevlevi dergahında sergilenen yaklaşık 2 bin eserin de hikayeleri vardı. Biz bunların bir kısmını biliyorduk, bir kısmını da araştırmalardan takip etmiştik. Dinlediğimiz, okuduğumuz, kendimin öğrendiği, zaman zamanda şahit olduğumuz bu tür hadiselerin her birisini bu kitapta toplamaya çalıştık. Bir anektod kitabı gibi...''
    
     -7 DİLDE YAYINLANACAK...-
    
     Mevlana Müzesi'nde ki eserlerin tamamına yakınının hem kaynaklarını hem hikayelerini yazdıkları kitapta vermeye çalıştıklarını dile getiren Bakırcı, şöyle devam etti:
    
''İngilizce ve Türkçe hazırlanan bu kitabın önümüzdeki günlerde 7 dilde olması kararlaştırıldı. Kitabımızda Selçuklu turkuazı ve Konya mavisi renkler seçildi. İlk defa editörlerle yayın eviyle birlikte bir kitap çalışması yapıldı. Yerli ve yabancı ziyaretçiler için Hz. Mevlana'yı ve Mevlana Müzesi'ni tanıtan hoş bir eser yazıldığı düşüncesindeyiz. Bu hikayelerle birlikte görsellik çok önemliydi. Eserlerin fotoğraflarıyla birlikte hikayesini anlattık.''
    

Bakırcı, ''Konya'da yaşayan, Mevlana Müzesi'nde görev yapan ve uzun yıllar hizmet eden, bu hizmet karşılığında da birikimlerin yayınlar yoluyla ziyaretçilerle paylaşma noktasında uygun olur düşüncesiyle kitabı yararlı bulduk. Hz. Mevlana'yı ve Mevlana Müzesi'ni tanıtma noktasında bir katkımız olduysa ne mutlu bize'' dedi.
    
     -KAYNAK ESER ÖZELLİĞİ TAŞIYOR-
    
     Bu çalışmanın sahada çalışma yapacak olanlara bir kaynak eser teşkil etmesini dileyen Bakırcı, sanat tarihi bölümü öğrencilerine de kaynak eser olacağını düşündüklerini vurguladı.
    

Konya'ya gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından en çok satın alınan kitaplar arasında yer aldığına dikkati çeken Bakırcı, ''Bu demektir ki; Konya'ya gelen insanların Mevlana Müzesi'ni ve Hz. Mevlana'yı merak eden insanların okuma alışkanlıkları da söz konusu. Bir arayış içerisinde... Her zaman ücretsiz kitaplar değil, zaman zaman bedelini ödeme koşuluyla da iyi kitap alabildiklerine şahit olduk'' diye konuştu.
    

Bakırcı, 1926 yılından sonra dergahın müzeye dönüştürülmesinden sonra hediye edilen eserlerin kaynaklarına yer vermeye çalıştıkları kitabının İtalyanca, Almanca, Farsça, Arapça ve Rusça dillerde yayınlanması için çeviri çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
    
     -DR. NACİ BAKIRCI KİMDİR?
    
     1962 yılında Konya'nın Kadınhanı ilçesinde doğan Dr. Naci Bakırcı, 1985 yılında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümünden mezun oldu. 2000 yılında Selçuk Üniversitesi'nde 'Mevlesi mezar taşları' üzerine doktora çalışmasını tamamlayan Bakırcı'nın, yurt içi ve yurt dışı bir çok yayımlanmış makale ve yazıları bulunuyor.
    

Bakırcı, 1986 yılından buyana Mevlana Müzesi'nde görev yapıyor.