Mevlana'nın 743. vuslat yıl dönümü

Mevlana'nın 743. vuslat yıl dönümü

AK Parti Grup Başkanvekili Turan:- "Anadolu'yu Mevlana'nın, Hacı Bektaş'ın, Yunus Emrelerin aşkıyla bugünlere getirdik. Bu aziz topraklar şehitlerimizin emaneti olarak bizlere bu aşkla yoğrularak emanet edildi"

ÇANAKKALE (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Anadolu'yu Mevlana'nın, Hacı Bektaş'ın, Yunus Emrelerin aşkıyla bugünlere getirdiklerini belirterek, "Bu aziz topraklar şehitlerimizin emaneti olarak bizlere bu aşkla yoğrularak emanet edildi." dedi.

Mevlana Celaleddin Rumi'nin vuslatının 743'üncü yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu Mevlevihanesi'nde düzenlenen Şeb-i Arus törenine katılan Turan, burada yaptığı konuşmada, İslam coğrafyasının zor bir süreçten geçtiğini söyledi.

İnsanlığa çeşitli terör örgütlerince zulüm edildiğini anlatan Turan, "Anadolu'dan sevginin, kardeşliğin, muhabbetin bugünlere gelmesinin en büyük paylarından bir tanesi Mevlana Hazretlerinindir. Kadim milletimizin öncülerinden Hazreti Mevlana gibi Yunus Emre gibi isimler iyi ki vardı ki bizler bugün hala aynı ruhla, aynı aşkla, aynı dava yolunda bir arada olabiliyoruz." diye konuştu.

Mevlana'nın "Aşksız insan kanatsız kuş gibidir, aşksız insan nefessiz insandır" sözünü hatırlatan Turan, "Aşkımız varsa o insanların duasıyla, o insanların bize yol göstermesiyle oldu. Anadolu'yu Mevlana'nın Hacı Bektaş'ın, Yunus Emrelerin aşkıyla bugünlere getirdik. Bu aziz topraklar şehitlerimizin emaneti olarak bizlere bu aşkla yoğrularak emanet edildi." ifadelerini kullandı.

Çanakkale Valisi Orhan Tavla ise Hazreti Mevlana'nın bıraktığı hoşgörü mirasının, İslamiyet düşmanlığına en büyük cevabı verdiğini ifade etti. Mevlana'nın eserlerinin bu coğrafyadan tüm insanlığa ve dünyaya ışık saçtığını belirten Tavlı, şunları kaydetti:

"Tarihi birlikteliğimiz olan coğrafya günümüzde savaşla, kanla, gözyaşıyla anılıyor. İslam dünyası büyük bir ızdırap içindeyken, aynı Hazreti Mevlana'nın döneminde olduğu gibi İslam medeniyetinin büyük şehirleri tarumar edilip yakılıp yıkılırken biz Şeb-i Arus ile Mevlana'nın deva olan sesine her zamankinden daha fazla ihtiyaç hissediyoruz. Hem millet hemde İslam ümmeti olarak çok zor günlerden geçiyoruz. Halep'te, Arakan'da ve daha nice yerlerde barbarca zulümler işleniyor. Karanlık rejimler terör örgütlerine arka çıkarak insanlığa zulüm ediyor."

Bosna-Hersek'ten gelen ses sanatçısı Armin Muzafferina'nın "Çanakkale Türküsü"nü seslendirmesinin ardından İstanbul, Bursa, Konya, İzmir, Kocaeli ve Tekirdağ'dan gelen semazenlerce sema töreni düzenlendi.

Törene, Karadağ Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Feyziç, Kosova İslam Birliği Genel Sekreteri Resul Recebi, Bosna-Hersek Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hüseyin Sımaykinç, Arnavutluk İşkodra Müftüsü Muhammed Sütarı ile Çanakkale İl Emniyet Müdürü Celal Sel, İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :