Mevlana Çarşısı esnafları  Belediye ile birlikte hareket ediyor

Mevlana Çarşısı esnafları Belediye ile birlikte hareket ediyor

2020 yılında yıkımı planlanan Mevlana Çarşısı’nda esnafın bir bölümünün Yeni YHT Garı çevresindeki yapılacak dükkânlara taşınacağı öğrenilirken bazı esnafların ise belediye ile istişare ederek belirlenen yere taşınacaklar

Mevlana Çarşısı ve çevresindeki tarihi alanın yenilenmesiyle ilgili projenin hayata geçirilmesi için başta Mevlana Çarşısı olmak üzere birçok alan yıkılacak. 100’ün üzerinde esnafın bulunduğu çarşıda yıkımı ile yapımı arasındaki süre yaklaşık 15 ay olarak belirlendi. Bazı esnaflar bu süre içinde Yeni YHT Garı çevresindeki büyükşehir belediyesi tarafından yeni yapılan dükkanlar ve AVM’lerde ticari faaliyetlerine devam edeceği öğrenildi.

yeni-yht-gari-alt-gecidinin--2-001.jpg

Bazı esnafların ise belediye ile karşılıklı istişareler sonucunda kendi belirledikleri yerde ticari hayatlarına devam edecekler.

baskan-altay-mevlana--1.jpg

ESNAFLAR YENİLENMEDEN MEMNUN
Mevlana Çarşısı ve çevresindeki birçok esnaf yenilenmeye olumla baktıklarını söylediler. Yeni yapılacak yapının daha güzel ve Konya’ya yakışacağını söyleyen esnaflar sürecin ise hızlandırılması gerektiğinin altını çizdiler. Esnaflar, yenilenmeden sonra işlerinin daha düzgün ve daha canlı olacağını da umduklarını dile getirdiler.

baskan-altay-mevlana--6.jpg

ÇEVRE ESNAFI YIKIMIN TOPLU YAPILMASINI İSTİYOR

Öte yandan Mevlana Çarşısı çevresindeki esnaf ise yıkım işimin diğer alanlarla birlikte yapılması gerektiğini söylediler. Mevlana Çarşısı çevresindeki esnaflar, yıkımın parça parça belli bir süre içinde  yapılmasının zarar vereceğini dile getirerek, şantiye alanında ticari faaliyetlerini sürdüremeyeceklerini ifade ettiler. Esnaflar, bu nedenle belirlenen alanın topluca yıkılmasından yanalar.

baskan-altay-mevlana--5.jpg

ESNAF BELEDİYEYE GÜVENİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da onaylanan Mevlana Çarşısı ve çevresindeki tarihi alanın yenilenmesiyle ilgili projenin hayata geçirilmesi sürecinin başlamasıyla birlikte Büyükşehir Belediyesi tarafından esnaflara ecrimisil belgesi verildi. Uzun bir süre burada alışveriş hayatına devam eden esnaflar daha önce belediye tarafından kendilerine ecrimisil belgesi verildiğini söylediler.Mağdur olmayacakları yönünde belediyeye güvendiklerini söyleyen Mevlana Çarşısı esnafı, ticari hayatlarını belediyenin gösterdiği yerlerde davam edeceklerini söylediler. Esnaflar, Belediye tarafından pek çok esnafa çarşının yeniden yapılmasına kadar olan sürede Yeni YHT Garı çevresindeki dükkanlarında yer vereceklerini söylediler. Bazı esnaflar ise uygun gördükleri yeri belediye bildirerek karşılıklı istişarelerle işin üstesinden gelmeye çalıştıklarının altını çizdiler. Belediyeye bazı konularda yardımcı olmak istediklerini söyleyen çarşı esnafı, durumdan memnun olduklarını da belirtiler.

mevlana-carsisi-esnaflari--(1).jpg

ESNAFLA BİRLİKTE HAREKET EDİLİYOR

Mevlana Çarşısı’nın geçtiğimiz yıl yıkılacağı söylemleri üzerine 28 Aralık’ta Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, çarşı içinde esnafla buluşma yapmıştı. Bu buluşmada esnafın istek ve görüşlerini dinleyen Altay, projenin hayata geçirilmesi sürecini anlatmıştı. Altay, Mevlana Çarşısı’nın bölgenin ve esnafın Konya için taşıdığı önemin farkında olduklarını söyleyerek, “Hepiniz burada yıllardır ticaret yapıyorsunuz. Burası şehrimizin en önemli yerlerinden birisi. Bedesten ile Mevlana Müzesi ve Aziziye Camii ile Sultan Selim Camii arasında bir alandayız. Mevlana Meydanı ile birlikte burası aslında şehrimizin en can alıcı yeri. Mevlana Çarşısı’nın bizim için de bir önemi var. Buradaki mevcut yapının artık sürdürülemez olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

baskan-altay-mevlana--7.jpg

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile burası kentsel yenileme alanı ilan edildi. Büyükşehir Belediyesi olarak sizlerle görüşmelerimiz sürüyor. Bir mesafe de kat ettik ama biraz daha detaylı konuşup taleplerinizi dinleyip süreci nasıl yürüteceğimize karar verelim istiyoruz.

baskan-altay-mevlana--3.jpg

Bu konuda hep birlikte titiz bir planlama yapma gayreti içerisindeyiz. Hep birlikte bir uzlaşı ile süreci yürütmek istiyoruz. Buranın yapım süreci boyunca ticaretinizin devam etmesi ile alakalı sizlerin de fikirlerini alalım istiyoruz” demişti. Servet R. Çolak-Memleket

yeni-yht-gari-alt-gecidinin.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler