Meteorolojiden "güneş enerjisi" haritası

Meteorolojiden "güneş enerjisi" haritası

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan çalışmada Türkiye'de güneş enerjisi bakımından en yüksek potansiyele sahip ilin Muğla, potansiyeli en düşük ilin ise Rize olduğu belirlendi- Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu:- "Bugüne kadar yapılan çalışmalard

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN TURAPOĞLU - Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce yapılan çalışmada Türkiye'de güneş enerjisi bakımından en yüksek potansiyele sahip ilin Muğla, potansiyeli en düşük ilin ise Rize olduğu belirlendi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 1964 yılında global güneş radyasyon ölçümlerine başladığını, bu gözlemlerin, aktinograf ismi verilen mekanik aletler ile sürdürüldüğünü söyledi.

Eroğlu, güneşlenme gözlemi yapan istasyon sayısının zaman içerisinde 163'e kadar yükseldiğini ancak 2000'li yıllara gelindiğinde yeni güneş gözlem cihazlarının işletime alınmasıyla aktinograf aletlerinden elde edilen verilerin yetersiz olduğunun belirlendiğini ifade etti.

Bu nedenle yeni gözlem sistemlerinin oluşturulduğunu anlatan Eroğlu, şu anda 57 istasyonda yeni güneş gözlem sistemleriyle ölçümlerin devam ettiğini bildirdi.

Türkiye'nin güneş potansiyeliyle ilgili birkaç çalışma yapıldığını aktaran Eroğlu, Bu çalışmalardan en çok bilinenin Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası (GEPA) olduğunu, bu atlasın hazırlanma safhasında, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün eski güneş veri setinin kullanıldığını dile getirdi.

- Uydu verileriyle yarı dinamik bir model

Bakan Eroğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün güvenilir bir veri seti elde etmek için birkaç yıldır yoğun çaba gösterdiğine dikkati çekerek, bu çalışmaların neticesinde, uydudan elde edilen verilerin kullanıldığı yarı dinamik bir model geliştirildiği bilgisini verdi.

Bu çalışmayla "Türkiye Güneş Radyasyon Dağılımı​" haritasının çıkarıldığını söyleyen Eroğlu, şöyle konuştu:

"Model her gün için 3 bin 610 noktada 20 kilometre çözünürlükle global güneş radyasyon verisi üretmektedir. Bugüne kadar 2004-2016 periyodunda ve 3 bin 610 nokta için günlük global güneş radyasyon veri seti oluşturulmuştur. Elde edilen verilerin, yer gözlem istasyonları kullanılarak yapılan doğrulama çalışması neticesinde ortalama yüzde 98 oranında güvenilir oldukları tespit edilmiştir. Bu oranda bir güvenilirlikle ve bu sıklıkta güneş seti ülkemiz için bir ilki temsil etmektedir."

Türkiye'nin güneş enerji potansiyelinin bugüne kadar ortalama bin 311 kilovat saat/metrekare/yıl olarak bilindiğini vurgulayan Eroğlu, yeni çalışmayla güneş enerji potansiyelinin ortalama bin 635 kilovat saat/metrekare/yıl civarında olduğunun belirlendiğini kaydetti.

Bu çalışmanın güneş enerjisine yatırım yapılacak alanların teyidi anlamı taşıdığını belirten Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En düşük potansiyele sahip il bin 194 kilovat saat/metrekare/yıl ile Rize ve en yüksek potansiyele sahip il 2 bin 17 kilovat saat/metrekare/yıl ile Muğla olduğu tespit edilmiştir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en çok potansiyele sahip olduğu ifade edilirdi. Ancak elde edilen yeni dağılım haritalarına göre potansiyeli en yüksek bölge Akdeniz'dir. Elde edilen güneş veri setinin genişletilmesi neticesinde gelecekte yapılacak zaman dizisi analizleri ile iklim değişikliği çalışmalarına anlamlı katkılar sağlama imkanı ortaya çıkmıştır."

Bakan Eroğlu, Türkiye için 13 yıllık veri seti kullanılarak hazırlanan iller, bölgeler ve mevsimlere ait güneş dağılım haritalarının internet ortamında kullanıcıların hizmetine açıldığını bildirdi.

Güneş dağılım haritalarına Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün https://www.mgm.gov.tr/kurumici/radyasyon_iller.aspx linkinden ulaşılabilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :