Mesai bitmeden ödeyin
2026 yılı emlak vergisi ilk taksit ödeme süresi bugün mesai bitimiyle sona eriyor. Ödeme yapmayan mülk sahiplerine aylık gecikme faizi uygulanacak.
Ev, arsa, arazi ve iş yeri sahipleri için kritik gün geldi çattı. 2026 yılı emlak vergisi 1. taksit ödemeleri için belirlenen yasal süre, 1 Haziran Pazartesi (bugün) mesai bitimi itibarıyla resmen sona eriyor. Gayrimenkul sahiplerinin cezalı duruma düşmemek için kalan kısıtlı sürede ödemelerini tamamlaması gerekiyor.
Son Günü Kaçıranlara Gecikme Faizi Uygulanacak
Mali takvime göre konut ve ticari mülk sahiplerinin her yıl iki taksit halinde ödediği emlak vergisinde ilk dönem kapanıyor. Bugün mesai bitimine kadar emlak vergisi ödemesi yapmayan mükellefler, sonraki süreçte geciken her ay için belirlenen oranda gecikme faizi yükümlülüğü ile karşı karşıya kalacak. Bu nedenle cezai işlemle karşılaşmamak adına ödemelerin son saatlere bırakılmaması büyük önem taşıyor.
Emlak Vergisi Ödemesi Nereden ve Nasıl Yapılır?
Mükelleflerin mağduriyet yaşamaması adına ödemeler hem dijital hem de fiziki kanallar üzerinden kabul ediliyor. Veznelerde sıra beklemek istemeyen vatandaşlar, mülkün bağlı bulunduğu belediyenin internet sitesi veya e-Devlet kapısı üzerinden online olarak işlemlerini hızlıca gerçekleştirebilir. Ayrıca belediyelerin anlaşmalı olduğu bankaların mobil uygulamaları, internet bankacılığı ya da şubeleri de alternatifler arasında yer alıyor. İnternet kullanmayı tercih etmeyenler ise ilgili belediye binasındaki vergi veznelerinden nakit veya kredi kartıyla ödemelerini tamamlayabiliyor.
Kimler Emlak Vergisinden Muaf Tutuluyor?
Yasalar doğrultusunda belirli şartları taşıyan vatandaşlar emlak vergisinden tamamen muaf tutuluyor. Buna göre, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konuta sahip olan;
Emekliler, emekli dul ve yetim aylığı alanlar,
Şehit yakınları, gaziler ve vazife malullüğü aylığı alanlar,
Engelli vatandaşlar ve hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler,
herhangi bir emlak vergisi ödemesi yapmıyor. Şehitlerin sadece bir konutu olan eş ve çocukları da bu muafiyet kapsamında yer alıyor. Muafiyet şartlarını taşımayan tüm mülk sahiplerinin ise bugün mesai bitmeden ödeme noktalarına başvurması gerekiyor.
