Mersin'de Tarıma Büyük Katkı: Yeni Muz ve Mandalina Çeşitleri Tescillendi

Mersin'de Tarıma Büyük Katkı: Yeni Muz ve Mandalina Çeşitleri Tescillendi

Mersin’in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde 2’si mandalina, 4’ü muz olmak üzere toplam 6 yeni ürün çeşidi tescillendi.

Türkiye'nin yaş meyve ve sebze üretim merkezlerinden biri olan Mersin, tarımda önemli bir başarıya daha imza attı. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde mandalina ve muz üzerine yapılan uzun soluklu Ar-Ge çalışmaları sonucunda 6 yeni tür geliştirildi. Bu türlerden, mart ayına kadar ağaç üzerinde kalabilen "Alarin" ve ocak ayında hasat edilen, çekirdeksiz ve aroması ihracata uygun "Aladen" adlı mandalina çeşitleri dikkat çekiyor.

Mersin'de Tarıma Büyük Katkı: Yeni Muz ve Mandalina Çeşitleri Tescillendi

Muzda ise “Baba Baysal”, “Alata Barışı”, “Poyraz 46” ve “Şeker Filiz” isimli 4 yeni çeşit tescil edildi. Yeni türlerin tanıtımı ve hasadı, düzenlenen bir toplantıda Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Mersin'de Tarıma Büyük Katkı: Yeni Muz ve Mandalina Çeşitleri Tescillendi

“Ürünler Tarım Sektörüne Kazandırıldı”

6 ürünün tescil sürecini tamamladıklarını ifade eden Vali Ali Hamza Pehlivan, çalışmaların devam ettiğini belirtti. “Biri keçiboynuzu, 3’ü mandalina olmak üzere toplam 10 çeşit üzerinde değerlendirme yapıldı. Bugün itibarıyla 6 ürünün tescili tamamlanarak tarım sektörüne kazandırıldı. Bu, hem bölgemiz hem de ülkemiz tarımı adına önemli bir gelişme” dedi.

Mersin'de Tarıma Büyük Katkı: Yeni Muz ve Mandalina Çeşitleri Tescillendi

Yeni türlerin dayanıklılık ve sürdürülebilirlik açısından tüm testlerden geçtiğini vurgulayan Pehlivan, ürünlerin yaygın üretimi için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Mersin'de Tarıma Büyük Katkı: Yeni Muz ve Mandalina Çeşitleri Tescillendi

Hem Kalite Hem Dayanıklılık

Yeni geliştirilen türlerin raf ömrü uzun, zararlılara karşı dayanıklı ve üretim hacmini artırıcı özellikler taşıdığına dikkat çeken Vali Pehlivan, “Bu türleri tercih eden çiftçilerimiz daha kaliteli ve verimli ürün elde edecek. Bunun üreticilere olumlu yansıyacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, bölge ve ülke tarımına kazandırdığı yenilikçi ürünlerle dikkat çekmeye devam ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.