Mersin Serbest Bölgesi, "koridoru" yeniden istiyor

Mersin Serbest Bölgesi, "koridoru" yeniden istiyor

Mersin'de ihracatçılar, Serbest Bölge ile Mersin Uluslararası Limanı arasında 1992'den beri kullanılan ve ocak ayında alınan kararla kaldırılan koridor uygulamasının yeniden hayata geçirilmesini istiyor- MESBAK Başkan Yardımcısı Özbekoğlu: "Uygulamanın ka

MERSİN (AA) - SEZGİN PANCAR - Mersin Serbest Bölgesi'nde yer alan firmalar, serbest bölge ile Mersin Uluslararası Limanı arasındaki trafiği sağlayan ancak ocak ayında alınan kararla kaldırılan koridor uygulamasının yeniden başlatılmasını istiyor.

Mersin Serbest Bölge Kullanıcıları Derneği (MESBAK) Başkan Yardımcısı Ferhat Özbekoğlu, AA muhabirine, serbest bölge ile Mersin Uluslararası Limanı'nın özel bir yolla bağlanmasını içeren ve 1992 yılından beri kullanılan koridor sayesinde konteynerlerin, limana daha rahat ulaştırıldığını söyledi.

İçerisinden gümrüklü mal geçen en emniyetli koridorla ilgili uygulamanın ocak ayında kaldırıldığını ifade eden Özbekoğlu, kaçakçılık iddialarının bu kararda etkili olduğunu düşündüklerini ancak yetkililerini kaçakçılara yönelik tedbirli davrandığını savundu.

Limana indirilen konteynerlerin şehir içinden serbest bölge ana giriş kapısından alındığı için firmaların mağdur olduğunu öne süren Özbekoğlu, "Uygulamanın kaldırılmasıyla limandan serbest bölgeye getirilecek konteynerler, şehir içinden götürülmeye başladı. Bu da firmaları mali açıdan zorluyor. Araçlar iki kat fazla taşıma ücreti alıyor, her araç da taşıyamıyor. Masraf 2-3 katına çıktı. En büyük sıkıntı da zaten dar olan serbest bölge trafiğinin kilitlenmesi" diye konuştu.

Konteynerlerin yönlendirildiği serbest bölgenin ana giriş kapısında yoğun tır kuyrukları oluştuğunu kaydeden Özbekoğlu, şöyle devam etti:

"Serbest bölgenin ana girişinde 200-250 ilave aracın geçme mecburiyeti doğmaya başladı. İş yerlerimize girip çıkamıyoruz. Ankara'dan gelen başmüfettiş de konuyla ilgileniyor, görüşmelerimizi yaptık, 'ilave tedbirler alınsın' denildi. MESBAK olarak devletimizin alacağı tedbirlere karşı değiliz, yanındayız."

Özbekoğlu, ihracatçı firmaların geleceği için uygulamanın yeniden hayata geçirilmesi gerektiğine inandıklarını ifade ederek, "Koridor uygulamasında alınacak tüm tedbirlerin yanındayız ancak bu tedbirler alınana kadar bizim koridorumuz açılsın. Çünkü gerçekten herkes zararda" diye konuştu.

- "Dış ticaret adına çok önemli"

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut da Mersin'in, transit geçiş noktasında bulunduğu için dış ticareti engelleyecek uygulamaların gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Koridorun önemine değinen Aşut, şunları söyledi:

"Mersin Serbest Bölgesi, Türkiye'nin ilk serbest bölgesi. Bu açıdan koridor çok önemli. Uygulama, geçtiğimiz günlerde kaçakçılık gerekçesiyle kaldırıldı. Eğer bu münferit bir olaysa söz konusu firmalara ceza uygulanmalı. Tespit edilemeyen bir durum varsa tüm firmalar cezalandırılmamalı. Aksi takdirde cezalandırılan, Türkiye'nin dış ticareti olur. Koridorun tekrar açılmasının, Türkiye'nin dış ticareti adına çok önemli olduğu kanaatindeyiz."

Mersin Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir firmanın sahibi Celalettin Yıldız da transit geçiş açısından önem taşıyan Mersin Serbest Bölgesi'nde koridorun kaldırılmasıyla maliyetlerin yükseldiğini söyledi.

Çalıştıkları bazı firmaların, fiyatların artmasıyla anlaşmaları beklemeye aldığını aktaran Yıldız, "Türkiye ihracatı için önümüzün açılmasını istiyoruz. Koridorun acilen açılmasını talep ediyoruz. Sorun güvenlikse yeni uygulamalar getirilebilir, X-ray konulabilir, ücretlerini bizden alsınlar. Acilen uygulamanın yeniden başlamasını bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :