Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Şaşırtmadı

Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Şaşırtmadı

Son dakika haberi... Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini beklentiler doğrultusunda 500 baz puan artışla yüzde 35'e yükseltti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Faiz Oranını 5 Puan Artırarak Yüzde 35'e Yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ekim ayı olağan toplantısını gerçekleştirerek politika faizini 5 puan artırarak yüzde 35'e çıkardı. Bu karar, Türk ekonomisinin yakından takip ettiği bir gelişme olarak dikkat çekiyor.

Ekonomistlerin beklentilerine uygun şekilde gerçekleşen faiz artırımı, ekonomik istikrarı korumak ve enflasyonla mücadele stratejisinin bir parçası olarak kabul ediliyor. TCMB, politika faizini yüzde 35'e yükselterek, son aylarda aldığı faiz artırımı kararlarını sürdürmüş oldu.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 40 oldu, bu da TCMB'nin önümüzdeki dönemde daha fazla faiz artırımına gitme olasılığını gösteriyor.

Merkez Bankası, Haziran ayından itibaren para politikasını sıkılaştırmaya başladı. Yeni başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk toplantısını Haziran'da yapan kurul, politika faizini 6,5 puan artışla yüzde 15'e yükseltmişti. Ardından Temmuz toplantısında 2,5 puanlık bir artışla yüzde 17,50'ye çıkardı. Ağustos toplantısında faiz artışına devam eden Merkez Bankası, 7,5 puanlık artışla politika faizini yüzde 25'e yükseltti. Eylül toplantısında ise politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 30'a çıkarıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bu sıkılaştırma politikalarıyla yüksek enflasyonla mücadele etmeyi ve ekonomik istikrarı sağlamayı hedefliyor. Faiz oranlarındaki bu artışlar, para politikasının etkin bir şekilde kullanılması için atılan adımların bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.