Merkez Bankasının faiz indirimine devam etmesi

Merkez Bankasının faiz indirimine devam etmesi

ASKON Genel Başkanı Koca:- "Doğru istikamette atılmış bir adım. Faizler indirilmeli ve ekonomik yapılanma da ona göre kendisini sağlamlaştırmalıdır"- MÜSİAD Genel Başkanı Olpak:- "Şimdi sıra bankalarda. Merkez Bankası faiz indirdiğinde bankalar, mevcut f

İSTANBUL (AA) - ALİ ATAR - Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirimiyle ilgili olarak aldığı kararın doğru istikamette atılmış bir adım olduğunu ifade ederek, “Faizler indirilmeli ve ekonomik yapılanma da ona göre kendisini sağlamlaştırmalıdır.” dedi.

Koca, TCMB'nin faiz indirimine devam etmesine ilişkin yaptığı açıklamada, TCMB'nin faiz koridorunu 50 baz puan daha düşürme kararı almasının doğru istikamette atılmış bir karar olduğunu dile getirerek, "Ekonomik hareketliliğin nispeten zayıf olduğu bu dönemler, faizin ekonomideki yerinin makul seviyelere indirilmesi ve tüm yatırım ve yönlendirmelerin o seviyeye göre ayarlanması için bir fırsat dönemidir. Faizler indirilmeli ve ekonomik yapılanma da ona göre kendisini sağlamlaştırmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Gelişen şartlar içerisinde, faizle enflasyonun birbirini etkilemeleri gerçeğinin yaşandığını belirten Koca, şunları kaydetti:

"Sonuçlar açısından hangisinin daha sorumlu olduğu sorusu mahfuz kalmakla birlikte, ekonomi yönetimi kendi gerçeklerini faizi buralarda tutacak ya da daha aşağılara çekecek şekilde yönetebilirse, biz faiz meselesini çözme meyline girmiş oluruz. Ülkedeki tüm piyasaların dengesi hesaba katılarak alınan faiz kararları, aynı zamanda geleceği de şekillendirmektedir. Genel kabul gören teorilere göre faizlerin yüksekliği yatırımları cazip hale gelmekten alıkoyan bir finansal durumdur. Ancak, yatırımlar için diğer şartların da aynı zamanda iştah kabartıcı olması bir zorunluluktur. Fakat en zorlayıcı konuların başında faiz meselesi gelmektedir.

Bu yüzden faizlerin düşüklüğü bizim gibi yüzde 5’lerden aşağıda büyüme gerçekleştirdiğinde birçok sorunu kucağında bulmak durumunda olan ekonomiler için çok önemlidir. Bizim büyüme gibi bir derdimiz var. Henüz makro rakamların yerine oturmadığı ve yeterli kişi başına milli gelir seviyesinin yakalanmadığı bir düzlemdeyiz. Bu yüzden bütün tedbirlerimiz yatırımları artırmaya, istihdamı artırmaya ve nitelikli üretimi çoğaltmaya dönük olmak zorundadır. Umarız bu süreç bizi bu noktalara taşır."


- "Yüksek faiz oranı en çok sanayicinin belini bükmekte"



Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, faiz indirimini desteklediklerini belirterek, "Şimdi sıra bankalarda. Merkez Bankası faiz indirdiğinde bankalar, mevcut faiz oranlarını düşürmezse, bu yatırımların önünü açmak için yeterli olmaz. Merkez Bankasının adımlarının aynısını bankalardan da bekliyoruz." dedi.

Olpak, şunları kaydetti:

"Merkez Bankasının parasal sadeleşme yönünde attığı adımları Haziran 2016 döneminde de sürdürmesi Türkiye ekonomisi adına memnuniyet verici. Mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 6,58 oranında gerçekleşerek düşük seviyesini koruması ve çekirdek enflasyondaki iyileşmenin sürmesi, zaten Merkez Bankasının faiz indirimi konusundaki politikasının süreceğine işaret etmişti. Gıda enflasyonunda yaşanan olumlu gelişmeler de parasal sadeleşmeyi desteklemektedir. Bununla birlikte, hatırlanacağı üzere yılın ilk çeyreğine yönelik büyüme rakamlarında özel sektör yatırımlarının yüzde 0,3 azaldığını görmüştük. Bu dönemde özel sektörün makine-teçhizat yatırımlarının yüzde 4,7 azalması toplam özel sektör yatırımlarının azalmasındaki en önemli rolü oynamıştı."

TCMB'nin faiz indirimlerinin, bankaların fonlama masrafını düşürerek mevcut faiz oranlarına yatırımcı lehine olumlu bir şekilde yansıması gerektiğini aktaran Olpak, "Bu yansımanın reel sektörün arzuladığı ölçüde gerçekleşmemesi durumunda, Merkez Bankasının faiz indirimleri sanayiciyi yatırıma yönlendirmekten uzak birer hamleden öteye geçemeyecektir." şeklinde konuştu.

Olpak, son yatırım rakamlarının yüksek faiz oranların en çok sanayicinin belini büktüğünü gösterdiğini dile getirerek, "Bu bağlamda iş aleminin temsilcileri olarak bizler, Merkez Bankasının faiz indirimi konusundaki kararlılığını desteklemekle birlikte, faiz indirimlerinin önümüzdeki aylarda artarak devam etmesini temenni ediyoruz. Zira MÜSİAD olarak 'altın yıl' olarak nitelediğimiz 2016'da, Merkez Bankasının faiz indiriminde atacağı adımların Türkiye ekonomisi için önemli bir rol oynayacağını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :