Merkel-Skevernelis görüşmesi

Merkel-Skevernelis görüşmesi

Almanya Başbakanı Merkel: "Litvanya'nın Belarus'ta kurulacak nükleer santral konusunda belirli endişeleri var. Almanya olarak burada mümkün olduğunca yüksek teknik standartların kullanılması konusunda biz de elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Çernobil

BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Litvanya’nın komşusu Belarus’ta yapımı devam eden nükleer santral konusundaki endişelerini anladıklarını belirterek, "Almanya olarak burada mümkün olduğunca yüksek teknik standartların kullanılması konusunda biz de elimizden geleni yapmaya çalışacağız” dedi.

Merkel bugün Berlin'de Litvanya Başbakanı Saulius Skevernelis ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmelerinde iki ülke ilişkilerini, bölgesel gelişmeleri, AB ve NATO konularını ele aldıklarını söyledi.

Belarus’ta yapımı süren ve Litvanya’nın başkenti Vilnius’a 50 kilometre uzaklıkta olan nükleer santral konusunu da ele aldıklarını belirten Merkel, "Litvanya'nın Belarus'ta kurulacak nükleer santral konusunda belirli endişeleri var. Almanya olarak burada mümkün olduğunca yüksek teknik standartların kullanılması konusunda biz de elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Çernobil olayından bu yana şunu biliyoruz ki yakın olmak ya da olmamak önemli değil, nükleer santrallerin güvenliği belirleyici bir öneme sahip” dedi.

Merkel, söz konusu nükleer santralin çok sıkı güvenlik kurallarına göre inşa edilmesi ve uluslararası denetimcilere de bu süreci izleme imkanı verilmesi gerektiğini kaydetti.

Almanya ile Litvanya’nın yalnızca AB’de değil, NATO’da da yakın bir işbirliği içerisinde olduklarını vurgulayan Merkel, bölgedeki son gelişmelerin ardından NATO’nun Litvanya’ya gönderdiği taburda Alman birliklerinin de bulunduğunu, bunların Litvanya'da sıcak bir şekilde karşılanmış olmasından memnun olduklarını söyledi.

Merkel, ABD’nin talepleri sonrasında savunmaya bundan sonra daha fazla pay ayırıp ayırmayacaklarının sorulması üzerine, NATO’da alınmış olan kararlar doğrultusunda, gelecek yıllar içinde GSYİH'larının yüzde 2'sini savunmaya ayırma hedefini korudukların söyledi. Merkel, geçen yıl Almanya’nın verdiği bütçe fazlası konusunda ise bunun yeni yatırımlar ve insani yardım alanlarında da kullanılabileceğini ifade etti.

Konuk başbakan ile görüşmelerinde AB konularını da ele aldıklarını anlatan Merkel, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararına üzüldüklerini, buna rağmen geleceğe bakmak durumunda oldukların kaydetti. Almanya Başbakanı, Avro Bölgesi’ne istikrar kazandırmak için de üye ülkelerin bazı reform adımları atmaları gerektiğinin altını çizdi.

Litvanya Başbakan Skevernelis de açıklamasında, İngiltere'nin AB'den ayrılmasının da tüm üye ülkeler için büyük bir sınav olacağını, gelecekte de temel prensiplerin, özgür seyahat hakkının ve ortak iç pazarın korunmasından yana olduklarını kaydetti

Skevernelis, "AB'nin birliğinden yanayız. Litvanya için başka alternatif yok." şeklinde konuştu.

Belarus’ta kurulacak nükleer santral konusunda endişelerini ifade eden Skevernelis, Merkel ile görüşmelerinde bu konuyu da ele aldıklarını kaydetti.

Skevernelis, bunun Litvanya için bir “yaşamsal bir sorun” olduğunun altını çizerken, bunun sadece kendileri ile Belarus arasında bir sorun olmadığını, tüm bölgeyi ve AB’yi ilgilendirdiğini vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :