Merkel - Obama görüşmesi

Merkel - Obama görüşmesi

Merkel: - ''Esed benim açımdan bir müttefik olamaz''

BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye Devlet Bakanı Beşşar Esed'in kendileri için bir müttefik olamayacağını söyledi.

Merkel, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Esed'in kendi halkını bombalayan birisi olduğunu vurgulayarak, ''Esed başkan olarak kendi halkını varil bombalarıyla en korkunç şekilde bombaladı. Halep'te yaşanan insani drama bakıldığında bunun sorumlusu onun olduğu görülüyor.'' dedi.

Almanya'daki Suriyeli sığınmacılarla konuşulduğunda çoğunun Esed'den kaçmış olduğunun görüldüğünü dile getiren Merkel, ''Çoğu Esed'den kaçtı geldi. DEAŞ'tan bile değil. O nedenle Esed benim açımdan bir müttefik olamaz.'' ifadelerini kullandı.

- "Obama'ya veda etmek zor geliyor"

Başbakan Merkel, ABD Başkanı Barack Obama'ya veda etmenin kendisine zor geldiğini de belirtti.

Obama'nın görevinin sona ereceğine işaret eden Merkel, ''Tabii ki veda etmek zor geliyor. Bir insan bir kişiyle iyi bir çalışma yaparsa veda her zaman zor gelir. Biz hepimiz siyasetçiyiz. Demokrasi değişimle yaşar. ABD'de bu konu anayasada kesin yer almış. 8 yıl ve sonra yeni başkan geliyor. Kişisel olarak görüşmek istersek, iki ülke arasında seyahat engeli yok. Bu dünyadan da ayrılmıyoruz sonuçta.'' diye konuştu.

''Eğer Almanya ve ortak çıkarlar iyi bir transatlantik ilişkiye sahip olmayı gerektiriyorsa hep öne bakacağız.'' diyen Başbakan Merkel Almanya ve ABD arasında iyi işbirliği için ortak çıkarların mevcut olduğunu ve her başkan için bu ortak değerlerin geçerli olacağına inandığını sözlerine ekledi.

Angela Merkel, ABD başkanı seçilen Donald Trump ile de iyi bir çalışma yapmak için elinden geleni yapacağını kaydetti.

Almanya'nın ABD'den İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra çok büyük yardım gördüğünü de hatırlatan Merkel, ''Almanya birleşmeden sonra üzerine düşen görevleri yerine getirme konusunda daha güçlü.'' dedi.

Merkel, gelecek yıl ki seçimlerde tekrar başbakan adayı olup olmayacağı konusunda ise zamanı geldiğinde bir açıklama yapılacağını söyledi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler