Merkel- İzetbegovic ortak basın toplantısı

Merkel- İzetbegovic ortak basın toplantısı

Almanya Başbakanı Merkel: - "Biz Bosna Hersek'in Avrupa perspektifine ilişkin çalışmalar yapıyoruz"- Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegovic: - "Nüfus sayımının sonuçlarının açıklanması, ülkenin belli kesimlerinde ek gerginlik yaratacak

BERLİN (AA) – Almanya Başbakanı Angela Merkel, Bosna Hersek'in Avrupa perspektifine ilişkin çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Merkel, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri Bakir İzetbegoviç, Mladen Ivanic ve Dragan Covic ile yaptığı görüşmenin ardından İzzetbegovic ile ortak basın toplantısı düzenlendi.

İki ülkenin dostane bir şekilde birbirine bağlı olduğunu ifade eden Merkel, Bosna Hersek'e seyahat eden herkesin birçok kişinin Almanca konuştuğunu göreceğini, bu ülkede yaşayan çok sayıda kişinin de daha önce Almanya’da yaşadığını anımsattı.

Son zamanda yapılan düzenlemelerde legal bir şekilde Almanya'da işe başlanabilmesine ve vize alınmasına ilişkin olanaklar sağlandığını ifade eden Merkel, son aylarda bu olanakların yoğun bir şekilde kullanıldığını kaydetti.

"Biz Bosna Hersek'in Avrupa perspektifine ilişkin çalışmalar yapıyoruz." diyen Merkel, Bosna Hersek'te son aylarda Almanya-İngiltere inisiyatifinin yardımıyla önemli ilerlemeler sağlandığına işaret etti.

- "Bardağın yarısı boş değil, dolu olduğunu söylemek lazım"

Bu ilerlemelerin özellikle sosyal-ekonomik alanda gerçekleştiğine, ekonomik alanda daha fazla saydamlık getirilmeye çalışıldığına dikkati çeken Almanya Başbakanı Merkel, bunların uygulanmaya koyulması ve kalıcı hale getirilmesinin ciddi ilerlemeler olacağını kaydetti.

Merkel, "Başvurunun yapılması, sosyal-ekonomik alanda reformlar yapılması ilerlemedir. Bardağın yarısı boş değil, dolu olduğunu söylemek lazım." şeklinde konuştu.

Bosna Hersek'in AB’ye katılım konusunda müzakerelerin başlanmasına ilişkin AB Komisyonu’na başvuru yaptığınını belirten Merkel, "Bu katılım talebinin iletilmesi, kararlaştırılan tüm şartların yerine getirilmesine bağlı. Bu konuda ekonomik reformların durumu çok iyi." dedi.

Merkel, İstikrar ve Ortaklık Anlaşması gibi konularındaki sorunlara işaret ederek, Bosna Hersek'in AB ile İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'na sahip olduğunu, Hırvatistan'ın AB'ye katılımıyla bunun yeniden uyarlanması gerektiğini kaydetti.

Aşılması gereken bir dizi sorunun bulunduğunu ifade eden Merkel, tarım alanında çalışanların endişeleri bulunduğunu söyledi.

Merkel, endişelerin azalması hususunda Almanya Tarım Bakanı ile de görüşeceğini, reel bir zarar oluşması durumunda geçiş döneminde Almanya'nın yardım edebileceğini bildirdi.

Almanya’nın mümkün olduğunca yardımcı olacağını vurgulayan Merkel, "Çünkü Bosna Hersek’in AB ve de NATO’ya giden yolun kolay olmadığını biliyoruz." dedi.

Paris'te pazartesi günü batı Balkan ülkeleri konferansı yapılacağına işaret eden Merkel, burada bazı alt yapı projelerinin karara bağlanacağını aktardı.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic de AB üyelik sürecinde, Almanya ve İngiltere'nin de girişimleriyle Bosna Hersek'in uzun süren durağanlığının sona erdiğine dikkati çekerek, bu kapsamda önemli reformların uygulandığını kaydetti.

Bosna Hersek'teki ekonomik verilerinin olumlu seyrettiğini, ihracatın ve istihdamın arttığını ifade eden İzetbegovic, alınan bu olumlu sonuçlara rağmen İstikrar ve Ortaklık Antlaşması konusunda halen bazı sorunlar yaşadıklarını anlattı.

İzetbegovic, Devlet Başkanlığı Konseyi'nin diğer iki üyesiyle dün akşam ve bu sabah İstikrar ve Ortaklık Antlaşması'nı görüşmek üzere bir kez daha bir araya geldiklerini ancak uzlaşma sağlayamadıklarını belirterek, bu kapsamda Almanya'nın İstikrar ve Ortaklık Antlaşması'nın olumsuz kısmının amorti edilmesi için söz verdiğini ve bu şekilde Sırp tarafının itirazlarının da etkisiz kılınmasının hedeflendiğini aktardı.

Balkan rotasından geçerek Avrupa'ya ulaşan sığınmacıların, bu ülkelerde tedirginlik yarattığına dikkati çeken İzetbegovic, bölge ülkelerinden Sırbistan ve Hırvatistan'ın insani yardım anlamında sığınmacılara önemli yardımda bulunduklarını, bu anlamda birçok Avrupa ülkesine örnek teşkil ettiklerini söyledi.

İzetbegovic, Bosna Hersek'te bugün açıklanan nüfus sayımı sonuçlarına ilişkin bir soruya ise "Nüfus sayımının sonuçlarının açıklanması, ülkenin belli kesimlerinde ek gerginlik yaratacaktır. Kimin haklı olduğu önemli olmaksızın, biz hep birlikte hem Bosna Hersek devletinin hem de devam eden süreçlerin sorumlularıyız. Bu anlamda akıllıca kararlar almamız gerek. Sonuçlara müdahale edemeyiz ancak neden olacağı tepkilerin azaltılmasında etkili olabiliriz. Siyasiler olarak, gerginliği azaltacak önemli kararlar alabiliriz." şeklinde cevap verdi.

İngiltere'nin AB'den ayrılması kararını (Brexit) da değerlendiren İzetbegovic, Bosna Hersek'in AB üyelik yolunda İngiltere ile Almanya'nın güçlü desteğine sahip olduğunu ancak Brexit ile birlikte bu destekçilerinden birini kaybettiklerini ifade etti.

İzetbegovic, Brexit'in ardından yaşanacakların ve yeni bir çıkış olasılığının AB'nin diğer ülkelerini birbirine daha güçlü bir şekilde bağlayabileceğini kaydederek, "Balkanlar söz konusu olduğunda ise genişlemeden söz edilmiyor. Bu, genişleme değildir. Biz AB topraklarıyla çevriliyiz. Biz aslında bu coğrafyadaki bir hava boşluğuyuz ve bu boşluğunun er ya da geç doldurulması gerek." ifadelerini kullandı.

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri daha önce Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile bir araya geldi ve Cumhurbaşkanlığı şeref defterini imzaladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler