Meram'ın Binlerce Yıllık Tarihi Gün Yüzüne Çıkıyor: Kazılar Sürüyor
Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş; Larende Kapısı, Karahöyük ve Lystra Antik Kenti'nde devam eden arkeolojik kazı çalışmalarını yerinde inceledi.
Meram Belediyesi, ilçenin zengin tarihini ortaya çıkarmak ve turizm potansiyelini artırmak amacıyla yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarına tam destek vermeyi sürdürüyor. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, bölgede devam eden üç kritik kazı alanında incelemelerde bulunarak yetkililerden yürütülen faaliyetler hakkında son durum bilgilerini aldı.

İlk Durak: Tarihi Larende Kapısı ve Sur Kalıntıları
Başkan Kavuş’un saha gezisindeki ilk durağı, Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yürütülen Larende Kapısı ve tarihi sur alanındaki kazılar oldu. Konya Müze Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Meram Belediyesi ortaklığıyla yürütülen çalışmalarda yaklaşık 60 kişilik bir ekibin görev yaptığını belirten Başkan Kavuş, çalışmaların restorasyonla birlikte sürdüğünü vurguladı.
Yaz sonuna kadar hem kazı hem de restorasyonun devam edeceğini belirten Kavuş, "Vatandaşlarımız bariyerlerin arkasında ne olduğunu merakla takip ediyor. Yakın zamanda burada ortaya çıkan tarihi zenginlik tam anlamıyla sergilenir hale gelecek," dedi.

Karahöyük: Anadolu'nun Binlerce Yıllık Ticaret Merkezi
İkinci durak olan Karahöyük kazı alanında incelemelerde bulunan Başkan Kavuş, Kazı Başkanı Doç. Dr. Gönca Dardeniz Arıkan’dan detaylı bilgi aldı. MÖ 3000’li yıllara uzanan geçmişiyle Karahöyük’ün dünya arkeolojisi için büyük taşıdığına dikkat çeken Kavuş, katman katman binlerce yıllık bir şehrin gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.
MÖ 2500 ile 1500 yılları arasına tarihlenen evler, imalathaneler ve günlük yaşam buluntularının elde edildiğini ifade eden Başkan Kavuş, Karahöyük’ün gelecekte bölgenin en önemli kültür ve turizm cazibe merkezi haline geleceğini belirtti.

Lystra Antik Kenti İnanç Turizminin Yeni Rotası Oluyor
İnceleme gezisinin son durağı ise Hristiyanlık tarihi açısından büyük önem taşıyan Lystra Antik Kenti oldu. Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu'ndan bilgi alan Başkan Kavuş, Lystra'nın İncil'de adının geçmesi ve Aziz Pavlus tarafından ziyaret edilmiş olması nedeniyle uluslararası ölçekte muazzam bir manevi değere sahip olduğunu belirtti.
Kazılar devam ederken bile dünyanın dört bir yanından akademisyen ve turist gruplarının bölgeye geldiğini vurgulayan Kavuş; Lystra, Kilistra ve Karahöyük'ün entegrasyonuyla Mevlana Müzesi'nin oluşturduğu turizm hareketliliğinin daha da güçleneceğini ifade etti.

"Kazanan Tüm Bölge Turizmi Olacak"
Kültürel mirasın korunmasının Meram’ın gelecekteki turizm vizyonunu şekillendirdiğini vurgulayan Başkan Mustafa Kavuş, sözlerini şöyle tamamladı:
"Tarihi mirasımıza sahip çıkarak bu zenginliği insanımızla buluşturuyoruz. Ortaya çıkan her eser Meram'ın, Konya'nın ve ülkemizin değerini artırıyor. Süreç tamamlandığında kazanan yalnızca Meram değil, tüm bölge turizmi olacak."