Meram hazır olduğunu gösterdi

Meram hazır olduğunu gösterdi

Gazetemiz Yazarı Mustafa Durdu 30 Mart Yerel Seçimleri ile birlikte AK Parti'den Belediye Başkanı olan Fatma Toru ile bir röportaj yaptı.

Gazetemiz Yazarı Mustafa Durdu 30 Mart Yerel Seçimleri ile birlikte AK Parti'den Belediye Başkanı olan Fatma Toru ile bir röportaj yaptı.

Fatma Toru'nun aday adaylığını açıklamasının ardından Memleket Gazetesi'ne verdiği röportajda ilk soru; "Meram kadın Başkan'a hazır mı?" olurken 30 Mart seçim sonuçları gösterdi ki, Meram buna hazır...

İşte o röportaj;

Söyleşi: Mustafa Durdu/ Memleket

Belediye başkan aday adayları ile yaptığımız söyleşilerin bu günkü konuğu Ak Parti Meram Belediyesi Başkan Aday Adayı Fatma Toru oldu.

Fatma Toru, 18 yıldır belediyecilik hizmetlerinde aktif görev yapıyor. Toru, 3 yıl Büyükşehir Belediyesi’nde 15 yıldır da Meram Belediyesi’nde Harita ve Kadastro Mühendisi olarak görev yapıyorken Meram Belediyesi için aday adaylığını açıklamıştı. Fatma Hanım’ın uzmanlık alanı kentsel dönüşüm. Bununla birlikte belediyenin bütün birimlerinde görev almış ve çeşitli müdürlüklerde, yöneticiliklerde bulunmuş.

Fatma Toru, belediyecilik alanında gerçekten donanımlı biri. Başbakan’ın daha önce belirttiği gibi yerel yönetimlerde her üç adaydan birinin kadın olacağı göz önünde bulundurulduğunda ve bu seçimde başörtülü belediye başkan adaylarının olacağı kesin olduğuna göre Fatma Hanım’ın şansı bir hayli artıyor.

Fatma Toru ile söyleşimizde ilk sorum Konya’nın özelde Meram’ın kadın bir belediye başkanına hazır olup olmadığı oldu.

Fatma Hanım bu soruyu öyle bir cevapladı ki işin bu boyutunu doğrusu hiç düşünmemiştim. Gerçekten de tesettürlü başkan adayları Konya’dan değil de İzmir’den veya İstanbul Beyoğlu’ndan mı gösterilecek? Tesettürlü başkan adaylarının olacağı en müsait yer Konya idi. Dindar bir şehir olarak bilinen Konya’da Meram ilçesine tesettürlü bir başkan niçin olmasındı. Eğer tesettürlü bir hanım aday gösterilecekse bunun en makul ve müsait yeri Konya idi.

Fatma Hanım, projeleri ve engin tecrübeleri ile tanınmakta kararlı. Çünkü dile kolay 18 yıldır fiilî olarak belediyeci. Meram’ın her karış caddesini, mahallesini, sokağını gayet iyi biliyor.

Fatma Toru’ya aday adaylık sürecini ve bu işe nasıl niyet ettiğini sordum. Şunları söyledi:

“Daha önce başörtüsü problemi yüzünden böyle bir işe niyet etmemiştim. Eşim başta olmak üzere çevremdeki insanlar ve STK’ler beni bu konuda teşvik etti. 18 yıllık belediye tecrübem var. Meram’ın sorunları konusunda deneyimliyim. Bu konuda şunu da dikkate almamız gerekir ki Türkiye’de seçmenlerin %54’ü kadınlardan oluşuyor. Durum bu şekilde olmasına rağmen kadınların temsiliyet oranı düşük. Bunun giderilmesi gerekir. Başörtülü belediye başkanının ayrıca sembolik bir değeri de var. Hamd olsun Sayın Başbakanımız bu yolu açtı. İnancımıza uygun kıyafetimizle bu yola çıktık. Aday adaylığım pek çok STK’lerde sevinçle karşılandı. Çevremden müthiş teşvikler, olumlu görüşler alıyorum.”

Özellikle Anadolu’daki yerel yönetimlerde Ak Parti’yi temsil edecek yeterli donanıma sahip olduğunu söyleyen Fatma Toru, son üç hafta boyunca STK’ler başta olmak üzere pek çok kurum ve kuruluşla özellikle de vatandaşlarla istişareler ettiğini adaylık konusunda tenkit değil teşvik aldığını söyledi.

Fatma Toru ile yaptığımız söyleşinin soru-cevap şeklindeki formatını siz değerli okuyucularıma sunuyorum:

Seçim yasakları sebebiyle projelerinizi sormayacağım. Fakat Meram söz konusu olunca şehrin kendi dinamikleri ve simgelerini açığa çıkarmada belediye başkanlarının yükümlülükleri neler olmalıdır?

“Konya ilim irfan şehri olduğu için yapılacak faaliyetlerin buna göre dizayn edilmesi zaruridir. Konya’da Meram bölgesi özellikle tabiî ve tarihî dokusu ile öne çıkıyor. Zaten Meram’ın üçte birlik bölümü doğal sit alanı. Burada şunu vurgulamam gerekir. Her şey bir şekilde kendi dinamiklerini bulmak zorunda. Bundan dolayı Meram’ın simgelerini güçlendirmemiz gerekir. Bu noktada bir belediye başkanı her şeyden önce bu simge ve dinamikler ile bütünleşmeli ve ona göre faaliyetlerini, projelerini istişare ile alıp topluma sunabilmelidir.”

Görüştüğüm aday adayları dahil pek çok insan Meram’ın öncelikli probleminin kentsel dönüşüm olduğunu söylüyor. Siz buna ne derece katılıyorsunuz ve kentsel dönüşümün gelişim evresi nasıl şekillenmelidir?

“Uzmanlık alanım kentsel dönüşüm. Bu konunun bütün boyutlarını iyi biliyorum. Bu konuda öncelik, eski olan imar planlarının ivedi olarak revize edilmesidir. Bu konuda vatandaş-özel sektör işbirliğini de güçlendirmemiz, bunu diri tutmamız gerekir. Yani hem vatandaş kazançlı olmalı hem de özel sektör. Belediye buna öncülük etmeli. Avrupa’daki konut projelerinde olduğu gibi herkesin gelir durumuna göre yeni toplu konut projeleri üretilmelidir. Tabiî ki konutlardan daha önce projelerin sosyal içeriği zengin olmalıdır. Mahalle düzeyinde yapılması gereken toplu konut projeleri aynı zamanda her seviyeye uygun modern kentleri de beraberinde getirecektir.” 

Meram’ın özellikleri göz önüne alındığında kültür ve turizm konusunda neler düşünüyorsunuz?

“Bu konuda turizm-istihdam-ekonomi üçlemesi birbirini tetikleyen unsurlardır. Dolayısıyla tarihî mirasın daha belirgin hâle getirilmesi öncelikle ekonomik kalkınmanın ivmesini artıracaktır. Bunun yanında Hatunsaray-Kilistra bölgesinin turizm potansiyeli açığa çıkartılarak bunun Meram’a yeni turizm vizyonu oluşturması gerekir.”

Büyükşehir yasası ile birlikte köyler ve beldeler de Büyükşehir alanı içine dahil oluyor. Bu konuda Meram’ın avantajı neler olabilir?

“Sizin de dediğiniz gibi bunu bir avantaja dönüştürebiliriz. Mesela park alanlarının yeni katılan mahallelere doğru yönlendirilmesi vatandaşlarımız için yeni alternatiflerin doğmasına da vesile olacaktır. Çağımızın insanı doğa ile daha çok bütünleşmek istiyor. Bunu sağlamak belediyelerin öncelikleri arasındadır.”

Belediyeler ve diğer kurumlar ile işbirliği konusunda neler söylersiniz?

“Klasik belediyecilik anlayışı olan “önce proje sonra topluma sunma” prensibine istişareyi, katılımcılığı da eklememiz ve toplumla olan organik bağımızı daha da güçlendirmemiz gerekir. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere diğer ilçe belediyeleri, üniversiteler, odalar ve STK’ler ile olan işbirliği ve istişareler neticesinde uyumlu bir yönetim oluşacaktır. Burada şunu özellikle vurgulamak isterim ki kim seçilirse seçilsin işbirliğine her zaman hazırız. Önemli olan Türkiye’nin, Konya’nın Meram’ın kazanmasıdır.”

3_b.jpg