Merakla beklenen yeni konut kampanyasında faiz oranları ne kadar olacak?

Merakla beklenen yeni konut kampanyasında faiz oranları ne kadar olacak?

Türkiye genelinde konut satışlarında gözlemlenen düşüşe çözüm olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından duyurulan düşük faizli konut kredisi kampanyası detayları netleşiyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamasının ardından, Türkiye genelinde konut edinimini destekleyici çalışmaların detayları netleşiyor. Gayrimenkul sektörünü yakından takip eden Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, sektördeki son gelişmeleri ve beklenen konut kredisi kampanyası detaylarını açıkladı.

GYODER Gösterge tarafından yayınlanan Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2023 3. Çeyrek Raporu'na göre, 3. çeyrekte 334,295 adet konut satıldı. Türkiye genelinde birim metrekare fiyatının 27,840 TL olduğu raporda, en yüksek metrekare fiyatının 41,766 TL ile İstanbul'da gerçekleştiği belirlendi. Ancak, ipotekli satışlarda önemli bir düşüş yaşandığına dikkat çekildi.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut fiyatlarına dair yapılan değerlendirmelerde, İstanbul, İzmir ve Ankara'nın ortalama fiyatlarını karşılaştırarak, sektördeki genel eğilimleri analiz etti. Özellikle İstanbul'da metrekare birim fiyatının ekim ayında 35 bin TL seviyelerinde olduğunu belirten Özelmacıklı, İzmir'de 30 bin TL, Ankara'da ise 20 bin TL civarında olduğunu ifade etti.

Özelmacıklı, ipotekli satışlarda yaşanan yüzde 58'lik azalışa dikkat çekerken, bu durumun ilk konut satışlarına yönelik kredi kısıtlamaları ve yüksek faiz oranlarından kaynaklandığını vurguladı.

Kamu bankalarında mevcut kredi kısıtlamalarını da eleştiren Özelmacıklı, şu açıklamayı yaptı:

"Şu anda kamu bankalarında kredilerde önemli kısıtlamalar var. BDDK’nın konut kredileri ile ilgili ilk defa ev alacaklara ve mevcutta evi olanlar için uyguladıkları kredilerde farklılıklar var. Bugün ilk defa konut alacak bir kişi için 1 milyon TL kredi çekilmek istendiğinde 120 ay vade ile aylık yüzde 2.85 oranında faiz oranı ile yaklaşık 29 bin 500 TL seviyesinde aylık ödeme yapılması gerekiyor. Bu hayat sigortası vb. Koşullarla farklılık gösteriyor. Taşınmazların değerleme raporundaki değerlerinin de çekilebilecek kredilerle ilgili etkisini unutmamak lazım. 1 milyon TL için yaklaşık 30 bin TL’lik bir geri ödemeden bahsediyoruz.

Konut kampanyası ile ilgili faiz oranlarının konut üreticileri açısından önemli bir beklentisi olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda konut almak isteyenler açısından da mevcut faiz oranlarının yüksek olduğuna dair genel bir kanaat var. Tüketicilerin kampanya çerçevesinde aylık yüzde 1.50 seviyelerine kadar oluşabilecek kampanyalardan faydalanma ihtimalinin yoğun olacağını düşünüyoruz. Böyle bir düzenleme yapıldığı takdirde 1 milyon TL konut kredisi için aylık yüzde 1.50 seviyesinde faiz olabileceği düşünüldüğünde ödemeler 18 bin TL’ye kadar düşecektir. Bunların piyasada daha kabul edilebilir oranlar olduğunu söyleyebiliyoruz."

Finansmanın kolaylaşmasının, konuta olan talebi artırarak konut satışlarını hareketlendireceğini ifade eden Özelmacıklı, düşük faizli konut kredisi kampanyasının dar ve orta gelirli vatandaşların konut sahibi olma şansını artıracağını belirtti.

Beklenen konut kredisi kampanyası ile birlikte, piyasada olumlu bir hareketlenme yaşanması ve yapımı beklenen projelerin canlanması bekleniyor. Bu durumun istihdam ve ekonomiye olumlu katkı sağlaması öngörülüyor.

Kaynak: Milliyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.