Memurlara erken emeklilik fırsatı! Kimler yararlanabilecek?

Memurlara erken emeklilik fırsatı! Kimler yararlanabilecek?

SGK'nın yeni düzenlemesiyle, 2018'den sonra memurluğa başlayanlar, askerlik, öğrencilik gibi süreleri borçlanarak daha erken emekli olabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), memurlara yönelik önemli bir düzenleme yaptı. Buna göre, 2018'den sonra memurluğa başlayanlar, askerlik, öğrencilik gibi süreleri borçlanarak daha erken emekli olabilecek.

Düzenleme, Yargıtay'ın 11 Ekim 2023 tarihli kararına dayanılarak yapıldı. Kararda, hizmet borçlanmasının sigorta başlangıç tarihini öne çektiği ve bu nedenle emeklilik yaşını da geriye çektiği belirtildi.

Düzenlemeyle, 2018'den sonra ilk defa memur statüsünde sigortalı olunmasına karşın, bu tarihten önce SSK, Bağ-Kur ve özel sandık kapsamında sigortalılığı olanların, sigortalılık başlangıç tarihinden önceki sürelerine yönelik yapacakları askerlik, öğrencilik, yurtdışı gibi hizmet borçlanmaları geçerli sayılacak.

Borçlandıkları süreler emeklilik hesabında dikkate alınacak ve sigorta başlangıç tarihleri borçlandıkları süre kadar öne çekilecek.

Örneğin, 1 Ocak 2019'da memurluğa başlayan ve bu tarihten önce 3 yıl SSK'lı olarak çalışan bir kadın memur, 3 yılın tamamını borçlanarak sigorta başlangıç tarihini 2016'ya çekebilecek. Bu durumda, emeklilik yaşı da 3 yıl azalacak.

Düzenleme, 15 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe girdi.

Düzenlemeden yararlanabilecekler:

- 2018'den sonra ilk defa memur statüsünde sigortalı olunmasına karşın, bu tarihten önce SSK, Bağ-Kur ve özel sandık kapsamında sigortalılığı olanlar

- Bu sürelere yönelik askerlik, öğrencilik, yurtdışı gibi hizmet borçlanması yapacaklar

Düzenlemeden yararlanamayacaklar:

- İlk sigortalı oldukları tarih 2008'in ekim ayından sonra olan SSK, Bağ-Kur, özel sandık statüsünde çalışıp da memur olanlar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler