Memur müzisyenlere "ekstra" tepkisi

Memur müzisyenlere "ekstra" tepkisi

Müzik-Sen, kamuda çeşitli statülerle müzisyen olarak görev yapanların, mesailerinin dışında düğün ve balolar ile eğlence yerlerinde sahne almasına tepki gösterdi- Sendika Genel Başkanı Çırıka:- "Koro, orkestra ve bandolarda çalışanlar ile müzik öğretmenli

ANKARA (AA) - ÖZCAN YILDIRIM - Müzik ve Sahne Sanatçıları Sendikası (Müzik-Sen), kamuda çeşitli statülerle müzisyen olarak görev yapanların, mesailerinin dışında düğün ve balo ile eğlence yerlerinde sahne almasına, geçimini sadece müzikten sağlayanları mağdur ettiği gerekçesiyle tepki gösterdi.
Müzik-Sen Genel Başkanı Mehmet Çırıka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz sezonuyla birlikte düğün ve mezuniyet balosu organizasyonlarının arttığını belirterek, bu organizasyonlarda kamu kurumlarına bağlı koro, orkestra ve bandolarda çalışanlar ile müzik öğretmenliği yapanların yoğun olarak sahne aldığına dikkati çekti.
- Maliye'ye ve SGK'ya bildirimde bulunulacak
Kamuda görevli müzisyenlerin normal mesailerinin dışında söz konusu organizasyonlarda sahneye çıkmasıyla ilgili üyelerinden çok sayıda şikayet aldıklarını ifade eden Çırıka, şunları kaydetti:
"Koro, orkestra ve bandolarda çalışanlar ile müzik öğretmenliği yapanların ekstra işlere gitmesiyle, geçimi sadece müzikten sağlayan binlerce müzik emekçisi mağdur oluyor. İş kolumuzda yasaya aykırı olarak çalışarak kazanç sağlayan memur müzisyen ve solistlerin çalıştıkları iş yerleri ile ilgili tespitleri sendika olarak yapmaya başladık. Bu konudaki tespitlerimizi, ilgili resmi kurumlara gerekli şikayetleri yaptık. Yine yasa dışı bu çalışmalardan kaynaklanan vergi kaybının önlenmesi için Maliye Bakanlığına ve sigorta primi kaybının önlenmesi için de Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimde bulunacağız".
Çırıka, memur müzisyenlerin sahne aldığı işletmelerin de suça ortak olduğunu dile getirerek, "Bu işletmelerin hem yasal yönden takibata uğramaması hem de ev sahipliği yaptıkları organizasyonların aksamaması için çalıştırdıkları müzisyenlerin kamuda çalışıp çalışmadığına dikkat etmesi gerekir" dedi.
- "Disiplin cezaları uygulanır"
Sosyal Güvenlik Müşaviri Ahmet Ağar da Devlet Memurları Kanunu'na göre memurların gelir getirici bir işte çalışamayacağını belirtti.Memurların, görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevlerin bu yasak kapsamında olmadığını ifade eden Ağar, şöyle konuştu:"Devlet memurlarının gelir getirici faaliyette bulunmamaları yasağının temel mantığı, yaptıkları işler dolayısıyla devlet memuru tarafsızlığı ve özenini kaybetmelerini önlemektir. 657 sayılı kanununa göre, devlet memurlarının yasağa rağmen ikinci bir işte çalışmaları, ticaretle uğraşmaları veya devlet memurlarına yasak olan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmaları halinde, 125. maddede yer alan disiplin cezaları uygulanır. Bu ceza, fiilin ağırlık derecesine göre, memurun kademede ilerlemesinin 1 ile 3 yıl durdurulma şeklinde sonuçlanabilir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :