Memleket 17 yaşında

13 Eylül 2004’te çıktığımız yolculuk geçtiğimiz yıl 31 Ekim'de şekil değiştirdi. Memleket, basılı gazete olmaktan çıkıp, tamamen internetten yayın yapan bir haber sitesine dönüştü…

Geçen sürede sitemizin görselini ve sistemini değiştirdik, ama planladığımız atılımları yapamadık, üstüne bir de koronalı hayat bastırdı…
Memleket.com.tr yayın hayatına devam ediyor. Makul bir süre sonra bugünkünden fersah fersah ileride olacağız Allah’ın izniyle…

İnternetin, bir iletişim aracı olarak tüm dünyayı çevrelediği, hayatımızın hemen her alanına girecek şekilde yaygınlaştığı ve geliştiği bir gerçektir. Özellikle de son yıllarda, bilgiye ulaşma, yayma, kısaca iletişim konusunda sağladığı imkanlar ve getirdiği kolaylıklar, bu yeni teknolojiyi habercilik sektörü için de vazgeçilmez bir araç haline getirmiştir. Gerek yazılı basının ve gerekse görsel medyanın pahalı yatırımlarına gerek duymayan, diğer habercilik sektörlerine göre daha az maliyetlerle, hem yazılı basının hem de görsel medyanın fonksiyonlarını da içeren yapısıyla internet gazeteciliği, kitle iletişimi alanında yeni bir olgu olarak yerini almıştır.

Son 20 yılda, yani internetin hayatımıza tamamen girdiği zaman diliminde gerek ülkemizin gerekse dünyanın yaşadığı ekonomik krizler sonucunda, binlerce gazeteci işsiz kalmış ve işsiz kalan gazeteciler yeni bir mecra olan internet yayıncılığını bir kurtuluş kapısı gibi görmüş, krizlerin sonrasında internet haber portalı anlamında büyük bir patlama yaşanmıştır. Bugün Türkiye’de sayısı binlerle ifade edilen haber sitesi günlük yayınına devam etmektedir. Ancak bunların pek çoğu basılı gazetelerin internet versiyonu olduğundan henüz ikinci planda kalmaktan kurtulamamıştır. İstanbul medyası ise ekonomik gücü ve kaynağın başında olmasının avantajıyla basılı gazetelerinin yanında internet versiyonlarını da büyütmeyi başarabilmiştir.

Son 7-8 yılda dünyada olduğu gibi Türkiye'de de internet gazeteciliği çok gelişmiştir. İnternet'in yaygınlaşmasıyla birlikte, geleneksel gazetecilik tamamen ortadan kalkmasa da önemli ölçüde güç kaybettiği görülmektedir. Bu alanda yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre, internetin gazete satışlarını önemli ölçüde düşürdüğü hatta gazetelerin reklam paylarının ciddi bir oranını internet gazetelerine kaptırdığı ve ileriye dönük daha büyük oranlarda bu kaymanın yaşanacağı öngörülmektedir.

İnsanlar artık yiyecek içecekten, giyim kuşama, ev eşyasından arabaya kadar pek çok gereksinimini internetten tedarik etmeye başlamıştır. Hele koronalı şu son 6 ayda internet mağazalarında satışlar rekor düzeyde artmıştır. Haberin de doğası gereği çok hızlı yayılması gerekmektedir. Bu akşam meydana gelen bir hadiseyi gazeteler ertesi gün basarken, TV ve radyolar birkaç saat içerisinde duyurmaktalar. İnternet haber siteleri ise dakikalar içinde haberi okuyucularına sunabilmektedir. Bu hız sayesinde diğer mecralar gün geçtikçe cazibesini kaybetmekte, internet gazeteciliği ise diğer pek çok şey gibi kullandığı hız sayesinde daha da büyümektedir.

Zamanın ruhunu yakalayabilmek de denilen bu gelişime ayak uydurmak yerine direnmek beyhude zaman ve kaynak israfıdır. Memleket de bu yeni mecrada yürümeye devam edecek, bir süre sonra okurlarımızın desteğiyle koşmaya başlayacaktır. Her şey direksiyondaki kişinin moral motivasyonuyla alakalıdır. Moralimizi yüksek tutuyor ve geleceğe emin adımlarla ilerliyoruz inşallah…

Gelecek yıl tam da aynı tarihte bu salgın sebebiyle veya bir başka sebeple öbür aleme göçüp gitmezsek şayet ne kadar yol kat ettiğimizi buradan sizlerle paylaşmak isterim.

2020 bizden çok şey aldı. Herkes gibi ben de bir an evvel bitip gitmesini istiyorum, ancak heyhat göreceğimiz, yaşayacağımız çok şey var daha. İyi dileklerle, dua ile yaşadığımız her şeye pozitif bir pencereden bakarak takdir olunanı yaşayacağız.

Allah sonumuzu hayreyleye…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum