Melen Barajı için kaynak aktarımına onay

Melen Barajı için kaynak aktarımına onay

İstanbul'a su sağlamak üzere DSİ tarafından inşa edilen barajın üçüncü etabının tamamlanması için İSKİ'den DSİ'ye 200 milyon lira kaynak aktarılacak

İSTANBUL (AA) - İstanbul'a su sağlamak üzere Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Melen Barajı'nın üçüncü etabının tamamlanması için yapılacak kamulaştırma harcamalarında kullanılmak üzere İSKİ'den DSİ'ye 200 milyon lira kaynak aktarılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin haziran ayı toplantısı dördüncü birleşiminde İSKİ 1. Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Toplantıda İSKİ'ye, Melen Barajı Projesi için acil 200 milyon liralık kamulaştırma protokolü konusunda yetki verilmesi teklifi görüşüldü. "Melen Barajı Kamulaştırma Protokolü hakkında İSKİ Genel Müdürlüğü teklifi" oy birliğiyle kabul edildi.

Alınan karara göre, DSİ tarafından inşa edilen Melen Barajı'nın üçüncü etabının tamamlanması için yapılacak kamulaştırma harcamalarında kullanılmak üzere İSKİ'den DSİ'ye 200 milyon lira kaynak aktarılması için iki kurum arasında "Melen Barajı Kamulaştırma Protokolü" yapılacak.

- CHP, çekincelerini sundu

Teklife ilişkin söz alan İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tonguç Çoban, İstanbul'a su sağlamak üzere belediye başkanı Nurettin Sözen zamanında Bakanlar Kurulu kararı ile yapımına karar verilen Melen Barajı için İSKİ'den DSİ'ye 200 milyon liralık kaynak aktarımı olacağını belirtti.

İstanbul'un sağlıklı içme suyuna kavuşması için Melen Barajı'na yönelik kaynak aktarımını oy birliğiyle kabul ettiklerini vurgulayan Çoban, barajın projesinin Sözen'in döneminde yapıldığını hatırlattı.

Melen Barajı'yla ilgili bazı çekinceleri olduğunu dile getiren Çoban, şunları kaydetti:

"Bu baraj yapılırken oradaki içme suyunu tehdit eden iki olgu var. Bunlardan birincisi, hemen baraj su havzası içinde yer alan Hecinler köyündeki çöp depolama alanı. Fiili olarak kullanılan çöp depolama alanı var. CHP milletvekilleri, İstanbul il yönetimi daha önce burayı ziyaret ederek, bunları tespit etti. Mahkemeye taşındı. O civardaki köylüler 'burada çöp alanı istemiyoruz' diye açlık grevi yaptılar. Zaten daha sonra mahkemeye taşındı. 6 Kasım 2015'te Sakarya 2. İdare Mahkemesi, burada çöplük alanı yapılmasını iptal etti. Buna rağmen bu devam ediyor. Bu çöplüğün bir an önce kaldırılması lazım."

Çoban, Melen Çayı'na şu anda lağım sularının karıştığını iddia ederek, "Tespitler yerinde yapıldı. Kanalizasyon karışmasının ötesinde Düzce 1. ve 2. organize sanayi sitelerinin atıkları ve ağır metaller buraya karışıyor. Dolayısıyla oradan şu an çekilen sular sağlıksız. Yarın bütün bu atıkların barajdaki su gölünde de toplanması söz konusu olabilir. Bir an önce çöp alanı kaldırılmalı. Lağım sularının Melen Çayı'na karışmaması için ciddi tedbirler alınması gerekiyor. Oradan alınan sular sağlıksız. Bu tüm İstanbulluların sağlığını ilgilendiren bir konu." diye konuştu.

- "İstanbullulara kalitesiz su getirmeyiz"

AK Parti Grup Başkan Vekili Yardımcısı Faruk Aydın da Çoban'ın eleştirilerine yanıt verdi. Aydın, Melen Barajı'nın üçüncü etabının yıl sonunda biteceğini söyledi. Bunun İstanbullulara hayırlı olmasını dileyen Aydın, "İstanbullulara hiçbir zaman kalitesiz su getirmeyiz. İddiaları kabul etmiyoruz." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :