Meksika gazeteci cinayetlerini önlemek için adım attı

Meksika gazeteci cinayetlerini önlemek için adım attı

Devlet Başkanı Pena Nieto, "gazeteciler ile ifade özgürlüğü savunucularının korunması için eylem" başlığıyla güvenlik kabinesi ve valileri acil toplantıya çağırdı- Pena Nieto:- "Gazetecilere karşı işlenen her suç, ifade özgürlüğüne, basına ve tüm vatandaş

MEKSIKO CITY (AA) - Basın mensupları için en tehlikeli ülkelerden biri Meksika'da, Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, gazetecilere karşı işlenen suçun ifade özgürlüğüne, basına ve vatandaşlara vurulmuş bir darbe olduğunu söyledi.

Ülkede son iki ayda 5 gazetecinin cinayete kurban gitmesi üzerine Pena Nieto, "ifade özgürlüğü ve gazeteciler ile ifade özgürlüğü savunucularının korunması için eylem" başlığıyla güvenlik kabinesi ve valileri acil toplantıya çağırdı.

Toplantıda Pena Nieto'nun, hayatını kaybeden gazeteciler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasını istemesi üzerine gazeteciler "adalet" sloganları attı.

Pena Nieto, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Şiddet günlük hayatın bir parçası olamaz. Gazetecilere karşı işlenen her suç, ifade özgürlüğüne, basına ve tüm vatandaşlara vurulmuş bir darbedir." dedi.

Konuyla ilgili 3 önlem aldıklarını söyleyen ancak önlemler hakkında detaylı bilgi vermeyen Pena Nieto, tehdit altındaki gazetecilere yardım edilmesi ve gazetecilere yönelik suçları araştırmakla görevlendirilen özel savcılık ofisi için daha fazla kaynak ayrılması sözü verdi.

Devlet Başkanı, federal ve eyalet yetkilileri arasında daha iyi koordinasyon kurulması ve bu tarz soruşturmaların yürütülmesindeki protokollerin geliştirilmesi çağrısı yaptı.

- Gazeteciler, Valdez'in öldürülmesini protesto etti

Bu arada Sinaloa eyaleti Başsavcısı Juan Jose Rios, ülkede pazartesi günü öldürülen gazeteci Javier Valdez'in çalışmaları nedeniyle hedef alındığını söyledi. Rios, Valdez'in ailesinin ve çalıştığı Rio Doce gazetesinin korunması için gerekli tüm önlemlerin yerine getirildiğini aktardı.

Bu arada İçişleri Bakanlığı önünde bir araya gelen gazeteciler, Valdez'in öldürülmesini protesto etti.

Protestoculardan Yazar Alejandro Paez Varela, Valdez'in öldürülmesinin "cezasız kalmanın göstergesi" olduğunu ifade ederek, "Öldürebildikleri için öldürüyorlar. Peşlerinden gidilmediği için öldürüyorlar. Bu federal hükümetin hatası." diye konuştu.

Uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili araştırmalarıyla tanınan gazeteci Valdez, pazartesi günü ülkenin kuzeyindeki Sinaloa eyaletinin başkenti Culiacan'da, çalıştığı Rio Doce gazetesine ait binanın yakınlarında cinayete kurban gitmişti. Valdez'in ölümüyle Meksika'da son iki ayda katledilen gazeteci sayısı 5'e yükselmişti.

Meksika gazeteciler açısından dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri sayılıyor. Gazetecileri Koruma Komitesine göre ülkede 1992'den bu yana en az 40 gazeteci görev yaparken hayatını kaybetti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :