Meke'nin bataklığı üzüyor
Nazar Boncuğu Meke gölü, kuraklık yüzünden adeta 2 parçaya bölündü
Yaklaşık 5 milyon yıl önce oluştuğu belirtilen Meke Gölü, son yıllarda yağışların azalması, tarımsal sulamada kullanmak amacıyla yer altından fazla miktarda su çekilmesi yüzünden can çekişiyor.
Henüz birkaç yıl öncesine kadar birçok türde çok sayıda kuşa ev sahipliği yapan göl, her yaz turist akınına uğrarken, bazı firmaların reklam çekimlerinde bile kullanıldı.
Yurt dışında yayınlanan derg
ilerde büyüleyici güzelliğiyle geniş yer bulan Meke Gölü, kuraklığın etkisi sonucu adeta 2 parçaya bölündü. Gölün bir bölümü bataklık halini alırken, suyun bulunduğu bölüm güzelliğiyle halen büyüleyiciliğini koruyor. Göldeki su çekilmesi nedeniyle kıyı bölümlerinde kötü görüntüler oluştu.
Meke Gölü, bu görünümüyle, önlem alınmaması durumunda gelecekte ne hale geleceği konusunda fikir veriyor. Bataklık bölümü, görenleri üzerken, arka kısmındaki sulu bölüm sanki başka bir yermiş görüntüsü sergiliyor.
Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, son yıllarda yağış ortalaması düşen Karapınar'da kasım ve aralık aylarında da çok az yağış düştüğünü söyledi.
Geçen yıllarda bu aylarda gölün su seviyesinde yükselmeler görüldüğünü belirten Mugayıtoğlu, ''Henüz bir yükselme yok. Kış mevsimi olmasına rağmen, yağış düşmemesi, gölün durumunu daha da kötüye sürüklüyor. Umudumuz 2008 yılında bol yağış olması'' dedi. AA