Meclis'i kahkahaya boğan telefon
CHP'nin 13 günlük boykotçuluk oyununun ardından Meclis'e gelerek yemin etmesi esnasında milletvekillerini güldüren olay, gerilimi de azalttı.
Tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesi üzerine yemin etmeyen CHP'liler AK Parti ile vardıkları uzlaşma sonrası 13 günlük krizin ardından yemin etti.
CHP'liler Genel Kurul Salonuna, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" kokartları ile girdi. Yemin eden CHP'liler AK Partililerden de alkış alırken MHP'liler suskun kaldı. Başbakan Erdoğan yemin törenini izlemedi...
Meclis Genel Kurulu hükület programı üzerindeki müzakereler üzerine toplandı. Genel Kurul salonuna ilk giren MHP lideri Devlet Bahçeli oldu, ardından CHP grubunu AK Parti ile imzalanan mutabakat metni üzerine milletvekillerine bilgi veren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu geldi.
BOZDAĞ'DAN CHP'YE KUTLAMA, BDP'YE ÇAĞRI
Liderler yerlerine oturduktan sonra Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ gündem dışı söz alarak AK Parti ile CHP arasında imzalanan mutabakat nedeniyle partileri kutladı. BDP'yi de Meclis'e davet eden Bozdağ şunları söyledi:
"Yemin etme konusunda mutabakat sağlandı. Bu uzlaşmanın parlamentonun bundan sonra yapacağı çalışmalara zemin oluşturması ve yeni anayasa çalışmaları olmak üzere 24. parlamentonun çalışmalarına katkı yapmasını diliyorum. Bu uzlaşmadan dolayı iki grubu da tebrik ediyorum. Dilerim BDP grubu da yakında bu kutsal çatı altında çalışmaya gelirler. Bütün sorunların çözümü TBMM'dir."
CHP'LİLERE YEMİN DAVETİ
Bozdağ'ın konuşmasından sonra Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, "Daha önce and içmemiş olanları kürsüye and içmeye davet ediyorum" dedi. Kürsüye ilk çıkan CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı oldu.
AK PARTİ'DEN CHP'LİLERE ALKIŞ
Demirçalı'nın kürüsye çıkması CHP'lilerin yanı sıra AK Parti sıralarından da büyük alkış kopmasına neden oldu. CHP'lilerin yeminini MHP sıralarından ise alkışlayan olmadı.
MECLİS'İ GÜLDÜREN TELEFON MELODİSİ
CHP'li Demirçalı kürsüye çıkarken alkışların arasından bir de yüksek sesli telefon melodisi duyuldu. AK Parti'nin büyük beğeni toplayan "Aynı yoldan geçmişiz biz" şarkısı bir süre devam edince milletvekilleri kahkahayı patlattı. AK Parti'den CHP'ye bütün milletvekillerini güldüren bu telefon melodisi günlerdir süren gerilimi de bir ölçüde azaltmış oldu.
BAYKAL'A MHP'DEN ALKIŞ
Milletvekili olarak yemin etmek için kürsüye çıkan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a CHP'nin yanı sıra AK Parti ve MHP sıralarından da alkış geldi.
CHP'DEN ÜÇ FİRE
CHP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı genel kurulda bulunmadığı için yemin etmedi. Cumhurbaşkanı Gül'ün Bulgaristan gezisine katılan CHP'li Milletvekilleri Mehmet Kesimoğlu ve Mustafa Serdar Soydan da yemin edemedi. Yemin etmeyen milletvekilleri bir sonraki genel kurul toplantısında yemin edebilir.
KESKİN'DEN KATMERLİ YEMİN
CHP'nin deneyimli milletvekillerinden Adnan Keskin yemin metnini yanlış okuyunca Meclis Başkanvekili Sadık Yakut Keskin'den tekrar etmesini istedi.
