Meclis Komisyonu, Duterte hakkındaki suçlamaları reddetti

Meclis Komisyonu, Duterte hakkındaki suçlamaları reddetti

MANILA (AA) - Filipinler'de, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin görevden alınması için yapılan başvuru, Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu tarafından...

MANILA (AA) - Filipinler'de, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin görevden alınması için yapılan başvuru, Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu tarafından reddedildi.

Duterte taraftarlarının çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, yapılan ilk oturumda, bir milletvekili tarafından yapılan, uyuşturucu operasyonlarında çok sayıda yargısız infaz gerçekleştirdiği, yolsuzluk yaptığı, kamu güvenini zedelediği, açıklanamayan şekilde zenginleştiği ve anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle Devlet Başkanı'nın görevden alınması yönündeki başvuruyu ele aldı.

Komisyon, iddiaları doğrulayacak yeterli kanıt bulunmadığına karar verdi.

Ülkedeki muhaliflerin, bu kararı beklediği fakat Duterte ile ilgili iddiaların soruşturulması için iç hukuk yollarının kapalı olduğunu göstermek ve Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) Devlet Başkanı hakkında açılacak herhangi bir davaya dayanak sağlamak amacıyla böyle bir adım attıkları belirtildi.

Devlet Başkanlığı koltuğuna geçen yıl 30 Haziran'da oturan Duterte, uyuşturucu ve yolsuzlukla mücadeleye öncelik vereceğini açıklamıştı. Rodrigo Duterte'nin uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde emniyet güçlerine "vur emri" vermesi sonucu binlerce şüpheli, güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü.

Duterte, mart ayında yaptığı açıklamada hakkındaki görevden alınması yönündeki şikayetten ve yürüttüğü uyuşturucuyla mücadele programına karşı açılacak uluslararası bir davadan korkmadığını belirtmişti. Filipinli bir avukat, 24 Nisan'da, Duterte'yi ülkede işlenen toplu katliamlardan sorumlu tutarak UCM'ye suç duyurusunda bulunmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler