Mayıs ayı ihracat rakamları

Mayıs ayı ihracat rakamları

GAİB Koordinatör Başkanı Çıkmaz: - "Bölge olarak 5 aylık dönemde yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 artarak 3 milyar 356 milyon 733 bin dolar oldu"

GAZİANTEP (AA) - Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, bölge ihracatının yılın 5 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,2 artarak 3 milyar 356 milyon 733 bin dolar olduğunu belirtti.

Çıkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre ihracatın mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,8 artarak 12 milyar 472 milyon dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı.

Güneydoğu'da yaşayan iş adamı ve sanayicilerin ihracata önemli katkılar sağladığını ifade eden Çıkmaz, şunları kaydetti:

"Bölge olarak yılın ilk 5 aylık döneminde yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 artarak 3 milyar 356 milyon 733 bin dolar oldu. Aynı dönemde diğer ihracatçı birlikleri adına da 167 milyon 133 bin dolarlık ihracat kayda alındı. Böylece birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 1,6’lık artışla 3 milyar 523 milyon 866 bin dolar oldu."

İhracatta kaydedilen artışının hem iş dünyasının hem de ülke insanının yüzünü güldürdüğünü vurgulayan Çıkmaz, şu bilgileri verdi:

"Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 54,4 payla ilk sırada yer alırken, AB ülkeleri yüzde 18,2 payla ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 10,8 payla üçüncü sırada bulunmaktadır. 184 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup, bu ülkelerden Irak, ABD, Suriye, Suudi Arabistan, İran, İtalya, Almanya, İngiltere, Belçika ve İsrail bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ayrıca, halı, iplikler, kumaşlar, değirmencilik ürünleri, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, dış giyim, demir-çelik mamulleri ile diğer gıda müstahzarları bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :