"Matrakçı Nasuh projesinde Paris en heyecanlı nokta oldu"

"Matrakçı Nasuh projesinde Paris en heyecanlı nokta oldu"

Matrakçı Nasuh Sergisi Küratörü Gürsu:- "Matrakçı Nasuh projesinde Paris bizim için en heyecanlı nokta oldu. Sanatın merkezinde olmaktan çok büyük mutluluk ve onur duyduk"- "2015 yılı Mayıs ayında sayın Cumhurbaşkanımızın himayesine alındı proje. Çok büyü

PARİS (AA) - ONUR USTA - Dünyanın birçok kentinde açılmış olan Matrakçı Nasuh Sergisi'nin Küratörü Beste Gürsu, "Matrakçı Nasuh projesinde Paris bizim için en heyecanlı nokta oldu. Sanatın merkezinde olmaktan çok büyük mutluluk ve onur duyduk." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatında (UNESCO) 27 Ekim'de açılışını yaptığı serginin küratörü Gürsu, AA muhabirine projenin hazırlık aşaması ve geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Matrakçı Nasuh projesine 3,5 yıl önce başladıklarını belirten Gürsu, "Projenin hazırlık sürecinde UNESCO tarafından Matrakçı Nasuh, ölümünün 450. yılında anma yılı kapsamına alındı ve bu bizim için çok büyük bir şans oldu." dedi.

Fransa’nın proje açısından önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Gürsu, "En son Viyana ve Tokyo'nun ardından 7. durağımız Paris’teyiz. Matrakçı Nasuh projesinde Paris bizim için en heyecanlı nokta oldu. Sanatın merkezinde olmaktan çok büyük mutluluk ve onur duyduk." diye konuştu.

- "Cumhurbaşkanımızın himayesi büyük bir onur"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın projeye yoğun ilgi gösterdiğine işaret eden Gürsu, "2015 yılı Mayıs ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesine alındı proje. Çok büyük bir onur ve cesaret bizim için. Proje, Antalya G20 zirvesinde, dünya liderlerine Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından takdim edildi." ifadelerini kullandı.

Projeyle ilgili, geniş kitlelerden olumlu tepkiler aldığını anlatan Gürsu, şöyle devam etti:

"Her gittiğimiz ülkede çok büyük ilgi ile karşılaştık. Yüzbin civarında kişiye bire bir ulaşmış durumdayız. Türkiye’nin kültürünün, sanatçısının, tarihinin tanıtımı adına böyle bir şeyde olmak çok büyük mutluluk verici. Her sergiyi gerçekleştirdiğimiz ülkenin sürecine bir hafta kala, ‘Ah keşke bu sergiyi bir hafta daha uzatabilsek.' diye, dönüşler alıyoruz."

- "Hattatlığı dışındaki özellikleri de anlatıldı"

Modern sanat öğelerinin yer aldığı sergide haritaların ve hattın dışında Matrakçı Nasuh’un birçok özelliğinin yansıtıldığını belirten Gürsu, "Matrakçı Nasuh’un birçok meziyetleri de anlatıldı. Bu eserlerle onun silahşörlüğünü, topoğrafik çalışmalarını, matematikçiliğini birçok meziyetini bir tuvalin üzerinde görebiliyor herkes." şeklinde konuştu.

Projenin sadece bir sergiden ibaret olmadığına değinen Gürsu, "Proje ile birlikte, projeyi sergilediğimiz tüm ülkelerde, Dr. Sinan Genim tarafından 'Matrakçı Nasuh ve şehirleri' üzerine bir konferans veriliyor. Bu konferansın ardından sergimizin açılışı gerçekleşiyor. Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğü tarafından da 16. Yüzyıl Klasik Türk Musikisi dinletisi yapılıyor. Bunun için bir albüm de hazırlandı. Katılan bütün misafirlere hediye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

- Matrakçı Nasuh belgeselinin çekimi tamamlandı

Gürsu proje kapsamında bir belgesel film de hazırlandığını belirterek, "Eş zamanlı olarak projeyi taçlandıran Matrakçı Nasuh belgeselinin çekim süreci tamamlandı. Kasım ayında Cumhurbaşkanımıza belgeselin sunumu yapılacak. Dünyadaki çok önemli Osmanlı tarihçileriyle yapmış olduğumuz röportajlar, 16. Yüzyıla farklı bir bakış açısıyla yaklaşılmasını ve değerini çok daha iyi anlamamızı sağlayacak." diye konuştu.

Belgeselin bir açılış galası olacağını aktaran Gürsu, galadan sonra belgeselin dünyada gösterilmesi için Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği yapacaklarını sözlerine ekledi.

Matrakçı Nasuh'un seferlerini anlattığı, "Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn" ve "Tarih-i Feth-i Şikloş Estergon ve İstol-Belgrad" eserlerinde resmettiği güzergahlardan yapılan seçkinin Nakkaş Sevim Ersoy'un liderliğinde, 12 kadın sanatçı tarafından çini panolara aktarıldığı sergide, Matrakçı’nın beyitlerinden yapılan seçki divani hat levhalara aktarıldı.

Tarihin gizli kalmış dehalarından Nasuh’un meziyetlerini sanatın farklı disiplinlerinde anlatan Paris'teki sergide, sanatseverler 10 Kasım'a kadar Matrakçı’nın minyatürleri aracılığıyla seferlerin rotalarını takip edebilecek ve Osmanlı İmparatorluğu’nun 16. yüzyılının sanatsal, kronolojik ve siyasi atmosferini gözlemleme imkanı bulacak.

- Matrakçı Nasuh

Minyatürcü, hattat, tarihçi, matematikçi Matrakçı Nasuh'un 1480'de Saraybosna'da doğduğu ve Sultan II. Bayezid döneminin (1481-1512) sonlarına doğru Enderun'da eğitim gördükten sonra matematik eğitimcisi olarak öğrenci yetiştirdiği biliniyor.

Ünlü bir hattat olan Matrakçı Nasuh, divani ve nesih yazı stillerinde değişiklikler yaptı. Sopalarla oynanan ve bir tür savaş oyunu olan "matrak" adlı sporda ustalığından dolayı "matrakçı" lakabıyla anılan Nasuh'un, minyatür-harita karışımı kendine has bir üslubu bulunuyor.

Matrakçı Nasuh, ölümünün 450. yılı dolayısıyla 2013 yılında UNESCO tarafından "anma ve kutlama yıl dönümleri" listesi kapsamına alınmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler