Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler anıldı

Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler anıldı

Sakarya'da, depremde hayatını kaybedenler için 17 Ağustos Deprem Şehitliği Anıtı'nda anma töreni düzenlendi

SAKARYA (AA) - Sakarya'da, 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler anıldı.

Serdivan Belediyesi'nce, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen ve binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği Marmara Depremi'nin 19. yılında şehitler için anma programı düzenlendi.

Serdivan Mezarlığı girişindeki 17 Ağustos Deprem Şehitliği Anıtı önündeki tören, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Törende depremde hayatını kaybedenler için dua edilmesinin ardından vatandaşlara helva dağıtıldı.

Deprem şehitlerinin isimlerinin yazılı olduğu anıtı ziyaret eden bazı vatandaşlar, yakınlarının ismini görünce gözyaşlarına hakim olamadı.

- "O gün çok büyük acılar yaşadık"

Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, gazetecilere yaptığı açıklamada, 17 Ağustos 1999'da hayatını kaybedenleri anmak, deprem şehitlerine dua okumak için her yıl olduğu gibi bu yıl da program düzenlediklerini söyledi.

Depremde birçok insanın hayatını kaybettiğini dile getiren Alemdar, "O gün çok büyük acılar yaşadık. Çok büyük bir felaketi hep birlikte yaşadık. Mallarımızı, canlarımızı kaybettik. Ülkemizin en az 20 yıl geriye gitmesine, insanlarımızın bu dünyadan gencecik yaşta veda etmesine şahit olduk. Depremler kader değil, biz bu depremleri aldığımız önlemlerle daha sağlıklı bir şekilde atlatabiliriz. İdarecilerimizin, yöneticilerimizin almış olduğu tedbirler ve planlarla artık Sakarya'da, Serdivan'da deprem olsa bile bina enkazı, yıkımı nedeniyle can kaybı yaşamak istemiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Her gece acaba deprem olur mu korkusuyla uyuyorum"

AK Parti Sakarya Milletvekili Kenan Sofuoğlu da depremde kendisinin ve ailesinin de enkaz altında kaldığını anımsatarak, "Tamamen yıkılan apartmanın 5. katından 6 kişi olarak mucizevi bir şekilde sağ çıkmıştık. O günlerde Sakarya'da kime sorsak bir yakınını, bir akrabasını kaybetmişti. Yüzümde depremin bir izi kaldı. O günleri Rabbim bizlere tekrar yaşatmasın. 45 saniyelik depremin 45 saniyesini de çok iyi hatırlıyorum, binanın yıkılışına kadar hatırlıyorum. Güneş doğduğunda binaların yıkıldığını, evladını ve ailesini arayanları gördüm. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen her gece acaba deprem olur mu korkusuyla uyuyorum. Bu, hayatımda değişmeyecek bir gerçektir." ifadelerini kullandı.

- Ablasının düğün davetiyesini vermeye gelmişti

Depremde 23 yaşındaki oğlu Burak Şen'i kaybeden Semra Rahmanoğlu, her yıl anma etkinliklerine katıldıklarını söyledi.

Oğlunun mezarı başında dua eden Rahmanoğlu, "Deprem sadece İstanbul'da var zannediyordum. Meğerse Adapazarı gömülmüş. Oğlum davetiye getirmeye geldi. Kızım evleniyordu, onun davetiyesini getirmek üzere babaannesine gelmişti. Deprem olunca enkazda hayatını kaybetti. Ben mezarının başına her ay geliyorum." diye konuştu.

Törende, Sakarya Vali Yardımcısı Bekir Dınkırcı, Alemdar ile beraberindekiler, mezarlıklara karanfil bırakarak dua etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :