Manisa Türkiye'yi kavuna doyuracak
Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde deseni, tadı ve kokusuyla ünlü Kırkağaç kavununda ilk hasat yapıldı. AB tarafından coğrafi tescil alan kavunun bu yılki rekoltesi yaklaşık 30 bin ton olarak öngörülüyor.
Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde deseni, kokusu ve uzun süre dayanmasıyla bilinen Kırkağaç kavununda hasat sezonu başladı. Türkiye genelinde kavun rekoltesinin bu yıl bol olması beklenirken, Kırkağaç'ta yaklaşık 30 bin tonluk verim öngörülüyor.
Kırkağaç Kaymakamlığı, Belediye, Ziraat Odası ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle 2008 yılında "Coğrafi İşaretleme" ile patentli hale getirilen Kırkağaç kavunu, geçtiğimiz ay AB tarafından coğrafi tescil aldı ve 38. Türk ürünü olarak tescillendi.

Her yıl 15-20 Ağustos arasında yapılan ilk hasat, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı ve Prof. Dr. Yücel Namal tarafından gerçekleştirildi. Özarı, bu yıl sarı ve yeşil dilimli Kırkağaç Altınbaş kavunlarından toplam 30 bin ton rekolte beklediklerini ifade etti.
Özarı, kavunların traktör kasalarına halı ve yorganlarla sarılarak özenle taşındığını belirterek, “Kavunlarımız bizim için adeta bir bebek gibi” dedi. Ayrıca, sarı dilimli kavun için patent çalışmalarının başlatıldığını aktardı.

Çiftçi Bülent Somalıoğlu, “95-100 günlük emeğimizin karşılığını almak için hasata başladık. Kavunlarımız bu yıl çok kaliteli, mevsimlik kavunları 10 gün içinde keseceğiz” diyerek sezon beklentilerini paylaştı.
Prof. Dr. Namal ise Kırkağaç Ovası’nın antik dönemlerden bu yana bereketli bir yerleşim yeri olduğunu vurguladı.
Kaynak:
