Malkara Eğitim ve Araştırma Derneği açılış töreni

Malkara Eğitim ve Araştırma Derneği açılış töreni

Başbakan Davutoğlu'nun Danışmanı Özçeri:- "Roman toplumunda işsizlik sorunu yüzde 70-80 seviyelerinde. Roman toplumunda okuyan, üniversiteyi bitiren kişi sayısı binde 2. Bu sorunları çözmek adına Ankara'da gece gündüz çalışarak bir eylem planı oluşturmaya

TEKİRDAĞ (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Danışmanı Metin Özçeri, "Roman toplumunda işsizlik sorunu yüzde 70-80 seviyelerinde. Roman toplumunda okuyan, üniversiteyi bitiren kişi sayısı binde 2. Bu sorunları çözmek adına Ankara’da gece gündüz çalışarak bir eylem planı oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

Malkara'da Roman vatandaşların kurduğu Malkara Eğitim ve Araştırma Derneğinin açılışında konuşan Özçeri, Romanların sorunlarının öncelikle tespit edilmesi gerektiğini anlattı.

Romanların belli başlı sorunlarının olduğunu ifade eden Özçeri, "Roman toplumu 90’lı yıllara kadar kendi meslekleriyle devletine, milletine yük olmadan geldi. Değişen şartlarla beraber Roman vatandaşlarımızın yaptığı meslekler işlevini yitirdi. Yeni yetişen gençler eğitimsiz olduğu için birçok sorun ortaya çıktı. Bunlar, istihdam, eğitim, ön yargı, konut, uyuşturucu, erken evlilik" diye konuştu

Eğitim ve istihdam sorununun çözülmesiyle Roman toplumunun sorunlarının tamamının çözülmüş olacağını bildiren Metin Özçeri, şöyle devam etti:

"Eğitimli insan kendini yetiştirir, iş bulur ve toplumda kendini rahatça ifade edebilir. Fakat Roman toplumunun bunu bugünkü şartlarda kendi başına başarması mümkün değil. Ülke nüfusunda yüzde 10,5 işsizlik sorunu var. Roman toplumunda işsizlik sorunu yüzde 70-80 seviyelerinde. Roman toplumunda okuyan, üniversiteyi bitiren kişi sayısı binde 2. Bu sorunları çözmek adına Ankara’da gece gündüz çalışarak bir eylem planı oluşturmaya çalışıyoruz. Eylem planında eğitim var. İlkokuldan başlayarak üniversiteye kadar tüm Roman çocukları desteklenecek. Üniversite öğrencilerimize burs vereceğiz. Öğrencileri yurtlara yerleştireceğiz. Hizmet ve taşeron alımında roman çocukları istihdam edilecek. Romanlara yönelik KOSGEB kursları açılacak. Bu kursları bitiren arkadaşlarımıza her türlü destek verilecek. Konut sorunun çözülmesi için ne kadar çadırda yaşayan vatandaşımız varsa bunlar tespit edilecek. Bu vatandaşlarımıza konut yapılacak. Erken evlilikle ilgili sorunları masaya yatırdık. Erken evliliği önlemek için çalışmalar yapacağız. Başbakanımızla yapabileceklerimiz konusunda görüşme yaptık."

Konuşmaların ardından, Özçeri, AK Parti Tekirdağ milletvekili Ayşe Doğan, Malkara Kaymakamı Osman Altın, Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul ve Malkara Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Niyazi Güneş derneğin açılış kurdelesini kesti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :