Maliye Bakanı Ağbal soruları yanıtladı: (1)

Maliye Bakanı Ağbal soruları yanıtladı: (1)

"Daha fazla yat ve geminin Türkiye'de kayıtlı hale gelmesine imkan verecek yeni bir düzenlemeyi hazırlayacağız. Herhangi bir şekilde yat ve gemilerin getirilmesi konusunda bir karar değişikliği söz konusu değil, tam tersine bu düzenlemenin daha da iyileşt

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, daha fazla yat ve geminin Türkiye'de kayıtlı hale getirilmesine imkan verecek yeni bir düzenleme hazırlayacaklarını belirterek, "Herhangi bir şekilde yat ve gemilerin getirilmesi konusunda bir karar değişikliği söz konusu değil, tam tersine bu düzenlemenin daha da iyileştirilmesi, teşvik edici yeni unsurların eklenmesi müştereken kararlaştırıldı." dedi.

Ağbal, bakanlıkta düzenlediği "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun" ile ilgili basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Varlık Barışı düzenlemesinin yasalaşması sürecinde muhalefetle tam bir işbirliği ve istişare içerisinde hareket ettiklerini dile getiren Ağbal, Genel Kurul aşamasında da muhalefet milletvekilleriyle ortak değerlendirmelerle son düzeltmelerin yapıldığını ve düzenlemenin son halini aldığını söyledi.

Ağbal, yat ve gemilerle ilgili yapılan değerlendirmede de Türkiye limanlarındaki yat ve gemilerin çoğunun aslında Türk vatandaşlarına ait ancak sicilinin başka ülkelere kayıtlı olduğunu belirlediklerini ifade etti. "Hepimiz şunu kabul ediyoruz, bizim ne yapıp ne edip Türkiye'deki gemi siciline kayıt ederek Türkiye'ye kazandırmamız lazım" diyen Ağbal, bu konuda yeni bir çalışma yapılacağını, daha fazla yat ve geminin Türkiye'de kayıtlı hale gelmesine imkan verecek bir düzenlemeyi hazırlayacaklarını belirtti.

Bu çerçevede konuyu başka bir yasal düzenleme içerisinde getireceklerinin altını çizen Ağbal, "Burada da muhalefet partisi ile yaptığımız görüşmelerde kendileri ile beraber ortak bir karar verdik. Onun için herhangi bir şekilde yat ve gemilerin getirilmesi konusunda bir karar değişikliği söz konusu değil, tam tersine bu düzenlemenin daha da iyileştirilmesi, teşvik edici yeni unsurların eklenmesi müştereken kararlaştırıldı." diye konuştu.

- İyi niyetli, zora düşen mükellef için yeni düzenleme

Yeniden yapılandırma kanunlarının belirli sürelerde yeniden tekrarlanmasının iyi bir şey olmadığını, sistemde yapısal değişiklikler yapmak suretiyle bu tür yasaların bir daha çıkmasına ihtiyaç duyulmayacak bir ortam oluşturmak gerektiğini dile getiren Ağbal, özellikle kesinleşmiş alacaklardan zor durumda olduğu tespit edilmiş vatandaşlara dönük olmak üzere mevcut mevzuatta değişikliğe gideceklerini bildirdi.

Vergi dairesinin takip kabiliyetinin artırılmasının önemine işaret eden Ağbal, bazen ekonominin gidişatı, bazen de sektörel gelişmeler nedeniyle gerçekten ödeme güçlüğü içerisine giren vatandaşların olduğunu, vergi idaresinin, geçmişteki bütün vergi borcunu ödemiş ancak zor duruma düştüğü için ödeme yapamayan mükellefin elinden tutması gerektiğini kaydetti. Vergi dairesinin kötü gün dostu olması gerektiğini anlatan Ağbal, "Gelir İdaresi Başkanlığındaki arkadaşlara yaptırdığımız bir çalışma var. Bir tecil müessesemiz hali hazırda var. Ancak bu müessese zor durumdaki vatandaşımızın ihtiyacını karşılayamıyor. Devlet olarak bir miktar fedakarlıkta bulunalım. Ama kimin için iyi niyetli geçmişte borcunu düzenli ödeyip de zora düşen mükellef için. İnşallah yakında bu düzenlemeyi sizinle paylaşacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Maliye Bakanı Ağbal, vergi incelemelerinde olan mükelleflere de benzeri bir kolaylığın getirilmesi konusunda bir değerlendirmenin ortaya çıktığını ifade ederek, daha önceki çalışmalarda izaha davet diye bir müessese üzerinde durduklarına dikkati çekti. Ağbal, doğrudan vergi incelemesine gitmeyeceklerini dile getirerek, "Vatandaşa izaha davet imkanı getiriyoruz. Eğer vatandaş 'Ben bunu eksik ödemişim' diyerek beyanda bulunursa vergi incelemesi yapmayacağız." dedi.

Devam eden vergi incelemeleriyle ilgili de düzenleme çalışması yapacaklarını belirten Ağbal, "Vergi inceleme sırasında da yapıcı, olumlu, vergi incelemesinin bir an önce sonuçlanmasına katkı sağlayan, iyi niyetli olduğunu düşündüğümüz mükelleflerle ilgili de kolaylaştırıcı hükümleri getireceğiz. Bu konuda da çalışmamız var." şeklinde konuştu.

Ağbal, başka bir soru üzerine, "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun" kapsamına giren tutarın Maliyede yaklaşık 90 milyar lira, Sosyal Güvenlik Kurumunda da 67 milyar lira olduğunu söyledi.

Naci Ağbal, düzenlemeden ne kadar gelir beklediklerinin sorulması üzerine, başvuruları görmeden bir rakam açıklamak istemediğini kaydetti.

Eczacılarla ilgili getirdikleri stok düzenlemesinin sadece eczacıları ilgilendirdiğini, ilaç firmaları ve depolarla ilgili olmadığını dile getiren Ağbal, "Burada bize intikal eden konu sadece eczacıların stoklarındaki düzeltme ihtiyacı." ifadesini kullandı.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler