Malili çocuklar eğitimle geleceğe hazırlanıyor

Malili çocuklar eğitimle geleceğe hazırlanıyor

Eğitim hakkından mahrum büyüyen Mali'nin Segou kentinde yaşayan çocuklar, Cansuyu Derneği'nce yaptırılan külliye sayesinde eğitim görmenin sevincini yaşıyor- Okul Müdürü Sangare:- "Buradaki çocukları ülkede yarının yöneticileri olarak görüp ona göre eğiti

MALİ (AA) - ÖMER YASİN ERGİN - Cansuyu Derneğince, Mali'nin Segou kentinde yaptırılan külliyede eğitim gören çocuklar geleceğe hazırlanıyor.

Dünyanın en fakir ülkelerinden kabul edilen Mali'de açlık, yoksulluk, okul-öğretmen yetersizliği, var olan okulların fiziki şartlarının kötü olması ve ailelerin çocuklarını okula göndermemesi nedeniyle birçok çocuk eğitimden yoksun büyüyor.

Eğitim hakkından mahrum kalan çocuklar, küçük yaştan itibaren çalışarak ailesinin bütçesine katkı sunuyor.

Ülkenin Segou kentinde çocuklar, Cansuyu Derneği'nce yaptırılan külliye sayesinde eğitim görmenin sevincini yaşadı.

Hayırsever Ramazan Eryılmaz'ın yaklaşık 2 yıl önce Cansuyu Derneği aracılığıyla yaptırdığı 6 derslikli ve 320 öğrenci kapasiteli Ramazan Eryılmaz ve Ailesi Külliyesi'nde çocuklara kendi dillerinde eğitim veriliyor.

Külliyeyi ziyaret eden Cansuyu ekibi ile hayırsever Eryılmaz'ı coşkuyla karşılayan okul yönetimi ve çocuklar, ellerinde Türkiye bayrakları ile sevgi gösterisinde bulundu, şiir okudu, ilahiler söyledi.

Külliye Müdürü Fatoumata Diara Sangare, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Segou'da çocukların okul okuyamadığını ancak yapılan külliyede çocuklara güzel bir eğitim verdiklerini söyledi.

- "Onları önemli konumlara getirmeyi amaçlıyoruz"

Külliyede ülkenin resmi dili olan Fransızca'nın dışında Arapça da öğretildiğini belirten Sangare, bu şekilde dinlerine sahip çıkacaklarını ifade etti.

Sangare, şöyle konuştu:

"Buradaki çocukları ülkede yarının yöneticileri olarak görüp ona göre eğitim veriyoruz. Dini temel üzerine bir eğitim vererek onları önemli konumlara getirmeyi amaçlıyoruz. Öğrencilerin en büyük hayalleri burada öğrendiklerini kardeşlerine, anne ve babalarına öğretebilmektir. Çocuklar oyunlarla eğitim almak istiyor ve bu konuda hayırseverler malzeme yardımında bulunuyor."

Eryılmaz ise yaklaşık 2 yıl önce külliyeyi büyük bir heyecanla açtıklarını belirtti.

Açılışın ardından külliyeyi görme imkanı bulduğu için büyük bir mutluluk yaşadığını ifade eden Eryılmaz, çocuklara çok güzel bir eğitim verildiğine şahit olduğunu kaydetti.

- "Bu çocukların bu şekilde yetişmesi çok güzel birşey"

Çocukların mutluluğunu gördüğü için duygulandığını ifade eden Eryılmaz, şöyle devam etti:

"Çocukları böyle cıvıl cıvıl, neşe dolu ve gözlerindeki mutluluk ifadesini görünce çok sevindim. Böyle bir hayra vesile olduğumuz için Rabbime hamdediyorum. Burada önce dünyevi ilimleri sonra da dini ilimleri görüyorlar. Hem Allah'a kul oluyorlar hem de vatana, milletine, ailesine ve memleketine faydalı birer evlat oluyorlar. Çocuklar burada eğitim aldıktan sonra hepsi söz sahibi olacak, devlet yönetiminde bulunacak. Bu çocukların bu şekilde yetişmesi çok güzel birşey."

Türkiye'deki hayırseverlere Mali'ye yardım çağrısında bulunan Eryılmaz, "Türkiye'de imkanlarımız var. Bu imkanları buradaki kardeşlerimizle paylaşalım, onları sevindirelim. Onların kalkınmalarına ve medeniyet sahibi olmalarına yardımcı olalım. Hayırseverlere buralara yardım yapmalarını tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.

Cansuyu Derneği İzmir Temsilcisi Ahmet Yorulmaz ise külliyeyi ziyarete geldiklerinde öğretmen, öğrenci ve ailelerinin kendilerini samimi bir şekilde karşıladıklarını söyledi.

Öğrencilerin hem eğitim aldıklarını hem de dinini öğrendiklerini dile getiren Yorulmaz, çocukların gelecekte ülkede söz sahibi bireyler olacağını aktardı.

- "Yaptığımız bu faaliyetler Afrika'da büyük önem taşıyor"

Yorulmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Öğretmenler çocukları kaliteli eğitimle güzel şekilde yetiştirmeye çalışıyor. Ülkede eğitim seviyesinin çok düşük olması nedeniyle buranın değeri oldukça fazla. Burada belki de binlerce insan mezun olacak ve kendi ülkelerinde idareci olacaklar. Müslüman olarak kendi ülkelerine hizmet edecekler. Dernek olarak yaptığımız bu faaliyetler Afrika'da büyük önem taşıyor."

Külliyede çocukların aldığı eğitimi gördükten sonra duygulu anlar yaşadıklarını belirten Yorulmaz, Türkiye'deki hayırseverlerin bu tür yardımlarla Afrika'ya el uzatmalarını beklediklerini vurguladı.

Hayırseverlerin külliye, cami, medrese, yetimhane ve içme suyu konularında Afrika'daki Müslümanlara yardımcı olabileceklerini aktaran Yorulmaz, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Mali'nin çoğunluğu Müslüman. Maalesef dünyanın her yerinde olduğu gibi Müslümanın olduğu yerde zulüm, gözyaşı ve kan var. Dolayısıyla bizim bu kardeşlerimize el uzatmamız lazım. Bu külliyelerin sayısı arttıkça buralardan yetişen öğrenciler doktor, siyasetçi, hukukçu olacak ve bu ülkenin makul geleceklerini değiştirmede önemli rol alacaklar."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :