Malezya'dan bölge liderlerine Arakan çağrısı

Malezya'dan bölge liderlerine Arakan çağrısı

Malezya Kral Yardımcısı Sultan Nazrin:- "Komşularımızla ilişkilerimizi bozma, iç işlerine müdahale etmekle suçlanma, bölgesel ticari bağları tehlikeye atma korkuları bizi Arakan'da yaşananlar konusundaki endişelerimizi dile getirmekten alıkoymamalı"

KUALA LUMPUR (AA) - Malezya Kral Yardımcısı Sultan Nazrin Müizziddin Şah, Güneydoğu Asya ülkeleri liderlerine Arakan'daki insani krizinin çözümü için daha fazla çaba göstermeleri çağrısı yaptı.

Sultan Nazrin, başkent Kuala Lumpur'da Arakanlı Müslümanlar için düzenlenen yardım yemeğinde yaptığı konuşmada, Malezya Başbakanı Necib Rezak ve bölge ülkeleri liderlerinin Arakanlı Müslümanlara yönelik süregelen katliamı durdurmak için ortak yaklaşım belirlemeleri ve irade ortaya koymaları gerektiğini belirtti.

Liderlerin insani krizin önlenebilmesi için ikili ilişkileri ve dostluk bağlarını bir kenara koyarak tavır almaları gerektiğini vurgulayan Sultan Nazrin, "Komşularımızla ilişkilerimizi bozma, iç işlerine müdahale etmekle suçlanma, bölgesel ticaret bağlarımızı tehlikeye atma korkuları bizi Arakan'da yaşananlar konusundaki endişelerimizi dile getirmekten alıkoymamalı." ifadelerini kullandı.

Sultan Nazrin, 1970'lerde Kamboçya iç savaşında yaşananlardan ders alınması, bölge ülkelerinin Arakan krizinin benzeri kanlı ve istikrarsızlaştırıcı çatışmaya dönüşmesinin önlenmesi için gerekli adımları atmasının önemine dikkati çekti.

Malezya'da uygulanan federal parlamenter monarşide ülkenin devlet başkanı olan kralı dönüşümlü olarak seçen 9 eyaletten biri olan Perak eyaletinin sultanı Sultan Nazrin, 2016 yılında Kelatan eyaleti sultanı V. Muhammed'in kral seçilmesinin ardından kral yardımcılığı görevini üstlenmişti.

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Bölgeye giriş çıkışlara izin verilmemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Son saldırılarda 200'den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edildi.

Myanmar'da 1970'lerden bu yana sistematik saldırılar nedeniyle etnik temizliğe maruz kalan yaklaşık 2 milyon Arakanlı Müslüman'ın yüzde 84'ü çevre ülkelere sığındı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :