Malezya'da muhalefet lideri İbrahim hapiste bir yılını doldurdu

Malezya'da muhalefet lideri İbrahim hapiste bir yılını doldurdu

Enver İbrahim'in eşi Wan Azizah: - "Eşimin sağlığından büyük endişe duyuyoruz"- "Yaşadığımız süreçte yargı sisteminin, mevcut hükümet politikaları dışına çıkmaya cesaret edemediğine tanık olduk ve sistemin kurallarına karşı koyamayacağını anladık” - "Özgü

KUALA LUMPUR (AA) – MEHMET ÖZAY - Malezya'da geçen yıl "fiili livata" iddiasıyla 5 yıl hapse mahkum edilen muhalif lider Enver İbrahim, cezaevindeki birinci yılını tamamladı.

Enver İbrahim'in eşi ve Halkın Adaleti Partisi Başkanı Wan Azizah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin hapishanede bir yılını doldurduğunu ve aradan geçen süre zarfında durumunda herhangi bir iyileşmenin olmamasından büyük üzüntü duyduklarını belirtti.

İbrahim'in sağlık sorunları olduğuna işaret eden Wan Azizah, eşinin gerekli tedaviyi görmesi için ilgililer nezdinde bulundukları girişimlerin pek de dikkate alınmadığını söyledi. Wan Azizah, “Enver'in bir an önce tedavi görmesi gerekiyor. Özellikle, omzundaki kronik ağrılar nedeniyle yurt dışında bir tıp merkezinde tedaviye ihtiyacı var. Şu anda ilaç tedavisiyle giderilmeye çalışılıyor ancak bu durum, tansiyonunda ve böbreklerinde başka sorunlara neden oluyor” dedi.

Eşi ilk hapse girdiğinde hücresinde sadece 2 santimetre yüksekliğinde bir döşek olduğuna işaret eden Wan Azizah, sözlerine şöyle devam etti:

"Hücrede başka hiçbir şey yoktu. Şimdi hücreye bir sandalye ve küçük bir masa konulmasına izin verildi. Hapishanede fiziksel hareket olanağı da oldukça sınırlı."

- "Hukuk sistemi yara aldı"

Avukatların İbrahim'in hapishaneden çıkarılması ya da cezasında indirime gidilmesi için bazı girişimlerde bulunduğunu anımsatan Wan Azizah, ilgili mahkemelerden herhangi bir olumlu cevap alamadıklarını söyledi.

İleride yapılacak girişimlerden de ümitli olmadığını dile getiren Wan Azizah, "Enver’in suçsuz olduğuna dair Yüksek Mahkeme’ye yaptığımız ilk başvurudan sonra hukuk adamlarının girişimde bulunabileceğini düşünmüştük. Ancak yaşadığımız süreçte yargı sisteminin, mevcut hükümet politikaları dışına çıkmaya cesaret edemediğine tanık olduk ve sistemin kurallarına karşı koyamayacağını anladık" dedi.

- "Tek yapabildiği kitap okumak"

Enver İbrahim’in cezasını çektiği Sungai Buloh Hapishanesi’nde koşulların iyi olmadığını savunan Wan Azizah, şöyle devam etti:

"Enver'in telefon görüşmesinde bulunmasına, televizyon izlemesine ve gazete okumasına izin verilmiyor. Basınla ilgili ulaşabileceği tüm kaynaklara, sansür uygulanıyor. Cezaevine girdiği ilk günlerde Kur’an-ı Kerim okumasına, Shakespeare’in birkaç eserini bulundurmasına izin verildi. Ardından ilgililer nezdinde girişimde bulunduk. Son dönemde bu konuda bir gevşeme oldu, kendisine istediği bazı kitapları götürebiliyoruz. Hücresinde saatlerce kitap okuyor ancak hücresinde uygun bir ışıklandırılma yapılması talebimiz henüz karşılanmadı."

Wan Azizah, insan hakları örgütlerinin gelecek hafta ABD-ASEAN Zirvesi'nde Malezya Başbakanı Necip Rezak’la bir araya gelmesi planlanan ABD Başkanı Barack Obama'ya Enver için yaptığı çağrılarla ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:

“Obama’nın Necip üzerinde bir baskı gücü olabilir. Unutmayalım ki Başbakan Necip de özellikle Wall Street Journal tarafından gündeme getirilen 1MDB ve kişisel banka hesaplarına yatırılan paralarla ilgili olarak çeşitli suçlamalarla karşı karşıya. Necip, bu konuyla ilgili gazete hakkında yargı sürecini başlatabilmiş değil. Obama’nın Enver İbrahim’in salıverilmesi konusunda girişimde bulunacağını umuyorum."

- "Malezya’nın tanınırlığını zedeliyor"

Enver İbrahim’i temsil eden "Özgürlük Avukatları" Hukuk Bürosunun Müdürü Eric Paulsen, müvekkillerinin gerekli sağlık hizmetini alamadığını kaydederek, yaşadığı önemli sağlık sorunları nedeniyle ev hapsi talebinde bulunduklarını hatırlattı.

"The Malaysian Insider"da yer alan habere göre, Paulsen, “Enver'in hapsedilmesi, Malezya’nın uluslararası itibarına halel getirmiştir“ dedi.

Enver İbrahim’in demir parmaklıklar arkasında geçirdiği her bir günün hükümetin siyasiler üzerindeki baskısını açıkça gösterdiğini belirten Paulsen, bugüne kadar ABD, Avrupa Birliği, İngiltere, Yeni Zelanda, İsviçre, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, İnsan Hakları Gözlemcileri, Uluslararası Af Örgütü gibi ülke ve kurumların İbrahim'in yargılanma sürecini eleştirdiklerine dikkati çekti.

Paulsen, “Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Keyfi Gözaltılar Çalışma Grubu da Enver İbrahim’in yargılanması ve hapsedilmesi sürecini keyfi olarak değerlendirerek serbest bırakılması çağrısında bulundu” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, dün yaptığı açıklamada Enver İbrahim’in yargılanmasının siyasi olduğunu ileri sürerek, Obama’ya gelecek hafta yapılacak ABD–ASEAN zirvesinde salıverilmesi konusunu gündeme getirmesi çağrısında bulunmuştu.

Genç yaşta siyasete atılan ve 1993'te yardımcılığını üstlendiği eski Başbakan Mahathir Muhammed tarafından birçok kez kendisinden sonra "başbakanlığa en yakın isimler" arasında gösterilen Enver İbrahim, başbakan yardımcılığının yanı sıra maliye bakanı olarak görev yapmıştı.

İbrahim, 1998'te Newsweek dergisi tarafından "Yılın Asyalısı" seçilmişti. Enver İbrahim'in siyasi hayatı, 1998'te başbakanın ekonomi politikalarını eleştirmesi üzerine tamamen değişmişti.

Başbakana yakın isimlerin aday kayırmacılık, iltimas, görevi kötüye kullanmak, cinsel istismar ve yolsuzlukla suçladığı İbrahim, 1998 yılının eylül ayında başbakan yardımcılığı ve maliye bakanlığından alınmıştı. İbrahim, aylar süren ve yüzlerce tanığın dinlendiği duruşmaların ardından yolsuzluk yapmaktan suçlu bulundu, 6 yıl hapse mahkum edildi ve 2008 yılına kadar siyasetten men edildi. İbrahim, yolsuzluktan hüküm giymesinden 2 ay sonra eşinin eski şoförü tarafından fiili livata suçlamasıyla açılan davada suçlu bulunarak 2000'de 9 yıl hapse mahkum edilmişti.

İyi halden ilk 6 yıllık hapis cezası 4 yıla düşürülen Enver İbrahim, Yüksek Mahkeme'nin bir erkekle cinsel ilişkiye girmekten verilen mahkumiyet kararını bozması üzerine Eylül 2004'te serbest bırakılmıştı.

Serbest kaldıktan sonra eşi Wan Azizah İsmail tarafından 1999'da kurulan Halkın Adalet Partisi'nin danışmanı olan İbrahim, karizmatik kişiliği ve etkili konuşma becerisini kullanarak üç partiyi bir araya getirmiş ve muhalefet partileri birliğinin fiili lideri haline gelmişti. Liderliğinde 2008'deki seçime katılan muhalefet, ülkenin bağımsızlığını kazanmasından sonra ilk kez büyük başarı elde etmişti.

Ancak seçimden sadece üç ay sonra Enver İbrahim, 23 yaşındaki yardımcısı Saiful Bukhari Azlan tarafından açılan davada ikinci kez cinsel istismar suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı. Mahkeme, 17 Mart 2014'te Enver İbrahim'i bir erkekle ilişkiye girmekten suçlu bularak 5 yıl hapse mahkum etmişti.

Mahkeme kararının, ülkenin en zengin eyaleti Selangor’da yapılacak ara seçimden iki hafta önce alınması Enver İbrahim'in siyasi komplo kurbanı olduğu iddialarını yeniden gündeme taşımıştı. İbrahim, mahkeme kararı nedeniyle kazanmasına mutlak gözüyle bakılan seçime katılamamış, yerine eşi Azizah aday gösterilmişti. Yüksek Mahkeme, Enver İbrahim hakkındaki kararı 10 Şubat 2015'te onamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :