Makedonya'da yeni hükümet "Avrupa yanlısı" olacak

Makedonya'da yeni hükümet "Avrupa yanlısı" olacak

Cumhurbaşkanı İvanov tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Zaev, yeni hükümetin "Avrupa yanlısı" olacağını söyledi

ÜSKÜP (AA) - Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Genel Başkanı Zoran Zaev, "Yeni hükümet Avrupa yanlısı olacak." dedi.

Gazetecilere açıklamada bulunan Zaev, hükümetin en kısa sürede kurulacağını söyledi.

Yeni hükümetin "Avrupa yanlısı" olacağını ve ülkenin çoklu etnik yapısına ve Ohri Çerçeve Antlaşması'na saygı duyarak tüm vatandaşlara kaliteli yaşam sunacağını ifade eden Zaev, kurulacak hükümetin üniter, sivil ve Avrupalı bir Makedonya inşa edeceğini kaydetti.

Zaev, tüm gücüyle adaletli bir devlet kurma hedefine yöneleceklerini dile getirerek, farklılıkları ve düşmanlıkları bir kenara bırakıp ülkenin geleceği için beraber çalışma çağrısında bulundu.

Zaev, kurulacak hükümette yer almaları için Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ), BESA Hareketi ve Arnavutlar İçin İttifak ile görüşeceğini bildirdi.

Makedonya Meclis Başkanı Talat Caferi de Cumhurbaşkanı İvanov'un hükümeti kurma görevini Zaev'e vermesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, cumhurbaşkanının bu kararla mecliste kötü uygulamalar yaşanmamasına katkıda bulunduğunu aktardı.

- AB de memnun

Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de hükümeti kurma görevinin Zaev'e verilmesinden memnuniyet duyduklarını açıkladı.

AB Komisyonunun resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı İvanov'un bu adımının hükümet kurma süreci için önemli bir adım olduğu kaydedilirken, nihayetinde Makedonya'nın içinde bulunduğu siyasi krizden çıkabileceği ifade edildi.

Açıklamada, yeni hükümetin hızlı şekilde kurulmasının beklendiği belirtilerek, meclisteki tüm siyasi partilere farklılıkları bir kenara bırakmaları ve ülkenin AB entegrasyonu yoluna dönmesi için birlikte çalışmaları çağrısında bulunuldu.

Ülkede 11 Aralık'ta yapılan erken genel seçimde sandıktan ikinci parti olarak çıkan SDSM'nin lideri Zaev, Cumhurbaşkanı İvanov tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Seçimin kazananı Makedon milliyetçisi İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliğinin (VMRO-DPMNE) Genel Başkanı Nikola Gruevski de daha önce hükümeti kurmakla görevlendirilmiş ancak öngörülen yasal süre içinde hükümeti kuramamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :