Makedonya ve Arnavutluk'ta 23 Nisan kutlamaları

Makedonya ve Arnavutluk'ta 23 Nisan kutlamaları

ÜSKÜP/TİRAN (AA) - Makedonya ve Arnavutluk'ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kutlama programları düzenlendi.Makedonya'nın başkenti...

ÜSKÜP/TİRAN (AA) - Makedonya ve Arnavutluk'ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kutlama programları düzenlendi.

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bulunan ve Türkçe eğitim veren Tefeyyüz İlköğretim Okulu'nda kermes gerçekleştirildi.

Okulda eğitim gören çocuklar, velilerinin hazırladığı pasta, börek, çörek ve kurabiyeleri kermeste satarak, elde edilen gelirle okullarına katkı sağlamayı hedefliyor.

Kermese Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara'nın yanı sıra ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile Erzurum'dan gelen bir grup öğrenci de katıldı.

Büyükelçi Kara, 133 yıldır Türkçe eğitim veren okulda yaklaşık 900 öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek, "Hedefimiz, bu sayının her geçen gün artmasından yana. Dışarıda çok görkemli bir ortamla karşı karşıya geldik. Bu, beni gerçekten her yıl olduğu gibi bu sene de çok etkiledi." diye konuştu.

23 Nisan'ın artık dünya genelinde çocuklar günü ve bayramı haline geldiğini kaydeden Kara, "Çocukların olduğu her yer çiçek bahçesine döner. Yeter ki o çocuklarımıza sahip çıkalım. Yeter ki buradaki bu desteği hepimiz sağlayalım." ifadelerini kullandı.

Tefeyyüz İlköğretim Okulu'nun çok zor şartlar altında ayakta kalmaya çalıştığını söyleyen Kara, "Bir okul bir neferdir bizler için." dedi.

Kara, Türkiye'deki yardımseverlere de okula destek olmaları çağrısında bulunarak, temel hedefinin okulun Türkiye'ye yakışan şekilde devamlılığını sürdürmesi olduğunu dile getirdi.

Çocukların yetiştirilmesinde en büyük pay sahibi öğretmenlerin de her daim yanlarında olacaklarını belirten Kara, "Dünya, çocuklarla güzelleşir. Çocuklar olduktan sonra dünyada hiçbir sıkıntı kalmaz. Bütün günlerimizin çocuk bayramı kadar tatlı ve güzel geçmesini diliyorum." dedi.

Tefeyyüz İlköğretim Okulu Müdürü Osman Emin de yaptıkları çalışmalarla varlıklarını kanıtlamak istediklerini kaydederek, Türkiye'nin devlet bayramlarını en görkemli şekilde kutlamaya özen gösterdiklerini ifade etti.

Bütçe açısından görkemli festival ve programlar düzenleyemediklerini söyleyen Emin, "Amacımız çocuklar ve ebeveynlerle öğretmenlerin, okul idaresinin bir araya gelip hem okula destek olmalarını sağlayabilmek hem de öğretmen-öğrenci ilişkisini en üst seviyeye taşımak." şeklinde konuştu.

Okulun 15 yıl aradan sonra yeni bilgisayar sınıfına kavuşacağının müjdesini veren Emin, bu vesileyle Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansına (TİKA) teşekkür etti.

- Arnavutluk'ta 23 Nisan etkinliği

Arnavutluk'ta Türkiye'nin Tiran Büyükelçiliğince program düzenlendi.

Etkinliğe Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile aralarında Geleceğin Alternatifi Vakfı (ALSAR) bünyesindeki yetim çocukların da bulunduğu Türkiye ve Arnavutluk genelinden çocuklar katıldı.

Tiran Büyükelçisi Yörük, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Eskişehir'den gelen İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrası'nın bu akşam Tiran'da sahne alacağını söyledi.

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, ülke dört bir yandan işgal altındayken ilk millet meclisini 23 Nisan 1920'de kurduklarını hatırlatan Yörük, "İşte bu ilk mecliste Türkiye'nin geleceği inşa edildiği için Mustafa Kemal Atatürk, bu günü Türkiye'nin geleceğine bir bayram olarak hediye etmiştir. Yani gelecek olan siz çocuklara. Büyükelçi olarak ben nasıl ki gücünü milletinden alan, dinamik ve hızla gelişten Türkiye'yi burada temsil ediyorsam bugün sizler de sanatçı diplomatlar olarak bu onuru, gururu burada Arnavut kardeşlerinizle birlikte yaşayacaksınız, birlikte kutlayacaksınız." ifadelerini kullandı.

Etkinliğe katılan çocuklar, şarkı söyleyip şiirler okudu, halk oyunları oynayarak keyifli vakit geçirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :