Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov Sırbistan'da

Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov Sırbistan'da

İvanov, Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikolic ile görüştü, Sırbistan-Makedonya İş Forumu'na katıldı

BELGRAD (AA) - Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da resmi temasları kapsamında, Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı önünde resmi törenle karşılanan İvanov, ikili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Makedonya ve Sırbistan'ın son 20 yılda son derece iyi ilişkiler geliştirdiğini belirterek, "Devamlılığı olan, gelişen, ortak çıkarlarımız doğrultusunda seyreden işbirliğimiz ve iyi siyasi bir diyaloğumuz var." dedi.

Balkan ülkelerinin ortak bir tarihi paylaştığını aktaran İvanov, geçmişten ders alarak geleceğe yönelik hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

İvanov, Makedonya ile Sırbistan arasında hiçbir sorun olmadığını kaydederek, "İki ülke arasında farklı bakış açılarının olduğu konular var ancak bunlar farklı alanlarda yapacağımız işbirliklerini etkilememeli." diye konuştu.

Toplantılarda bölge çıkarlarını göz önünde bulunduran çözümleri ele aldıklarının altını çizen İvanov, bölge ülkeleri arasında en önemli konunun AB'ye üyelik süreci olduğuna dikkati çekti.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikolic de Makedonya ile işbirliğine devam edeceklerini vurgulayarak, "Balkan ülkeleri sığınmacı kriziyle karşı karşıya. Sırbistan bu konuda elinden geldiğince sığınmacıların geçişlerine yardımcı olmaya çalışıyor." dedi.

AB'ye üyelik sürecinde iki ülkenin de ortak çıkarları olduğuna işaret eden Nikolic, "Karşılıklı anlayış ve saygı çerçevesinde, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeyi hedefliyoruz. İstikrarsız Sırbistan, istikrarsız bir Makedonya demektir." değerlendirmesinde bulundu.

Sırbistan'ın Priştine ile diyaloğa devam etmek istediğini kaydeden Nikolic, ancak Kosova'nın tam bağımsızlığını öngören isteklerin Sırbistan tarafından kabul edilmesinin zor olduğunu ifade etti.

- "Sırbistan-Makedonya İş Forumu" düzenlendi

İvanov ve Nikolic daha sonra Belgrad'da düzenlenen "Sırbistan-Makedonya İş Forumu"na katıldı.

İvanov, burada yaptığı konuşmada, her türlü işbirliğinin temelinde güvenin olması gerektiğini vurgulayarak, "Sırbistan, Makedonya'nın en önemli ekonomik partnerlerinden biri. Siyasiler fırsat kapılarının açılması ve işbirliği sağlanmasında kanal görevini üstlenmektedir." dedi.

Balkanlar'da altyapı projelerin geliştirilmesi gerektiğine işaret eden İvanov, uluslararası pazarlara açılma noktasında da ortak hareket edilmesi gerektiğine söyledi.

Nikolic de Sırbistan ile Makedonya arasında mal ve hizmet değişiminin iyi düzeyde olduğunu kaydederek, "Yatırımcılara, Makedonya ve Sırbistan'ın bölgede ve uluslararası anlamda sektörler arası partnerliğe açık olduğunu söylemek isterim. Bu, tüm bölgenin gelişimi için önemli." diye konuştu.

İş forumu kapsamında, iki ülkenin ticaret odaları arasında işbirliği protokolü imzalandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :