Mahalleliyi sahura gençler kaldırıyor

Mahalleliyi sahura gençler kaldırıyor

Sakarya'nın Ferizli ilçesindeki mahallede sürdürülen gelenek kapsamında, her yıl ramazan davulunu 17-19 yaş grubundan gençler çalıyor- 19 yaşını geçenler, görevlerini kendilerinden küçüklere bırakıyor

SAKARYA (AA) - Sakarya'nın Ferizli ilçesindeki bir mahallede sürdürülen gelenek kapsamında vatandaşlar, sahura 17-19 yaş grubundan gençlerin çaldığı davulla kalkıyor.

Damlık Mahallesi'nde ramazanda davul çalacaklar, doğum tarihlerine göre, görevi bir önceki yaş grubundan devralıyor. Her ramazanda geleneği sürdüren 17-19 yaş arası gençler, hane sahiplerini isimleriyle çağırarak, ışık yanana kadar evin önünden ayrılmıyor. 19 yaşını geçenler, görevlerini kendilerinden küçüklere bırakıyor.

Muhtar Murat Köse, AA muhabirine, 1970'li yıllardan beri mahallenin büyüklerinden gelen bir kültürü yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

Eski dönemlerde davul olmadığında tenekeyle geleneğin sürdürüldüğünü dile getiren Köse, "Mahallemizin geçim kaynağı tamamen tarım ve hayvancılık. Son yıllarda mahallemizin genç nüfusunun birçoğu şehirlerde çalışıyor. Köyümüzde kalan diğer gençler ise sırasıyla, ailelerin büyüklerini uyandırıyor. Bu gelenekten herkes çok memnun." dedi.

Ramazanın kışa denk geldiği dönemlerde karda, yağmurda, çamurda geleneğin sürdürüldüğünü bildiren Köse, bunun kuşaktan kuşağa aktarılmasını istediklerini belirtti.

Bu yıl ramazan davulunu çalan Emrullah Bektaş, geleneği devam ettirdiklerini kaydetti.

Mahallede 160 hane bulunduğunu anlatan Bektaş, "Bütün evlerin kapılarında, ışıklar yanana kadar davul çalıyoruz. Mahallemizin dışında uzakta kalan evlere de gidiyoruz." diye konuştu.

Ev sahiplerini isimleriyle çağırdıklarını belirten Bektaş, "Her sene geleneği, bir küçük yaş grubuna emanet ediyoruz. Seneye benden küçük yaş grubuna bırakacağım. Sahuru heyecanla bekliyoruz. Geleneği sürdürmekte görev aldığım için çok mutluyum. Mahalle sakinlerimiz bizden çok memnun." ifadelerini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :