Macerata'da ırkçılık karşıtı protesto iptal edildi

Macerata'da ırkçılık karşıtı protesto iptal edildi

Belediye Başkanı Carancini, protestoya "şiddete sebep olabileceği" gerekçesiyle izin vermedi

ROMA (AA) - İtalya'nın doğusundaki Macerata'da 8 Afrikalının yaralanmasına neden olan ırkçı saldırının ardından şehirde cumartesi günü yapılması planlanan "ırkçılık ve faşizm karşıtı protesto", kentin Belediye Başkanı Romano Carancini tarafından "şiddete sebep olabileceği" gerekçesiyle iptal edildi.

Macerata'da 3 Şubat Cumartesi günü Luca Traini tarafından Afrikalılara yönelik düzenlenen ırkçı silahlı saldırının kentte yarattığı gerginlik devam ediyor.

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, ırkçılık ve faşizme karşı cumartesi günü şehirde yapılması planlanan büyük protestoya, Macerata Belediye Başkanı Carancini izin vermedi.

Carancini, protestoyu, "uzlaşmazlığa hatta istenilmeyen bir şiddete sebep olabileceği" gerekçesiyle iptal etti.

Dün kentte toplanan "aşırı sağcılar" ile "anti-faşistler"in karşı karşıya gelmesini engellemeye çalışan polis ile göstericiler arasında yaşanan arbedenin Carancini'nin bu kararına etki ettiği belirtiliyor.

- Macerata'daki ırkçı saldırı

Macerata şehir merkezinde 3 Şubat cumartesi günü, Luca Traini adlı ırkçı bir saldırgan aracından sokağa ateş açmıştı.

Özellikle Afrikalıları hedef alan saldırgan, daha sonra araçtan çıkıp sırtına İtalya bayrağı sarmıştı. Saldırının ardından meydandaki anıtın önünde "Yaşasın İtalya" diye bağırıp "Nazi selamı veren" saldırgan, polisin olay yerine intikal etmesiyle suçunu kabul etmiş ve tutuklanmıştı.

Traini'nin ırkçı saldırısında "ikisi yardım çağırdıktan sonra muhtemelen yasal belgeleri olmadığı için olay yerinde bulunamayan" toplam 8 kişi yaralanmıştı. Yaralıların Mali, Nijerya ve Gana kökenli olduğu açıklanmıştı.

Montacuto Cezaevi'ne gönderilen Traini'nin "ırkçılık maksadıyla ağırlaştırılmış katliam" ve "kötüye kullanmak üzere silah taşıma" suçlarından yargılanacağı bildirilmişti.

Traini'nin annesinin evinde arama yapan polis, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın lideri Adolf Hitler'in "Kavgam" isimli kitabı, üzerinde "Kelt haçı" bulunan bir bayrak ile aşırı sağa ilişkin diğer bazı yayınları ele geçirmişti.

Irkçı saldırıyı gerçekleştiren Traini'nin daha önce ülkenin kuzeyindeki aşırı sağ görüşlü Kuzey Ligi (Lega Nord) partisinden bir belediyenin meclis üyeliğine aday gösterildiği de ortaya çıkmıştı. Partinin seçim bildirisinde "Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olmayanların kontrol edilmesi" şeklinde bir başlık da yer alıyordu.

Olayın ardından bazı aşırılıkçılar, ırkçı saldırganı savunmuş hatta aşırı sağcı "Forza Nuova" ve "CasaPound" gibi gruplar Traini'yi "kahraman" ilan etmişti.

- Gerginlik ana akım siyasette de hakim

Irkçı saldırı, ana akım siyasette de ciddi kutuplaşmaya neden oldu.

Aşırı sağcı Kuzey Ligi partisinin lideri Matteo Salvini ve muhalefetteki merkez sağ partisi Forza Italia'nın lideri Silvio Berlusconi, olayı "ülkede kabul edilemez sayıda çok fazla yasa dışı göçmen olmasına" bağlayarak yaklaşık 600 bin yasa dışı göçmenin sınır dışı edilmesini istemişti.

La Repubblica gazetesine verdiği demeçte Ulaştırma Bakanı Graziano Delrio ise, "Macerata gibi olayları meşrulaştıranlar, faşizmin dönüşü için kapıları açıyorlar." demişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :