Macaristan'dan Ukrayna'ya destek

Macaristan'dan Ukrayna'ya destek

Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Szijjarto:- "Macaristan, Ukrayna'nın Avrupa entegrasyonunu, kriterleri yerine getirmesi halinde vizelerin kaldırılmasını destekliyor. Enerji güvenliği konusunda da yardımcı olmaya çalışıyor. Macaristan, yaralı Uk

BUDAPEŞTE (AA) - Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, barışın sağlanması için Minsk Anlaşması'nın hiç vakit kaybetmeden uygulanması gerektiğini söyledi.

Resmi ziyaret çerçevesinde Budapeşte'de bulunan Klimkin ile Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto'nun görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Szijjarto, Ukrayna'nın siyasi ve ekonomik açıdan güçlü, ülkenin tamamında barış olmasını arzu ettiklerini söyledi.

Minsk Anlaşması'nın uygulanması durumunda ambargoların kaldırılacağını belirten Szijjarto, şöyle devam etti:

''Taraflar, Minsk Anlaşması'nın tamamen uygulanması için her şeyi yapmalı. Şu an uygulanan ambargoların kaldırılmasının şartı bu ve herkesin çıkarına. Bu politika, sadece uygulanan taraflara değil aynı zamanda başkalarına da zarar veriyor.''

Macaristan'ın ekonomik ve ulusal politikasında Ukrayna ile işbirliğinin güçlendirilmesinin büyük önem arz ettiğine işaret eden Szijjarto, Ukrayna'daki savaşın ve güvenlik risklerinin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere darbe vurduğunu ve son iki yılda ticari ilişkilerin yarı yarıya azaldığını anlattı.

Macaristan'ın, Ukrayna'ya sadece sözlü olarak destek vermediğini bunu fiiliyata da döktüğünü vurgulayan Szijjarto, ''Macaristan, Ukrayna'nın Avrupa entegrasyonunu, kriterleri yerine getirmesi halinde vizelerin kaldırılmasını destekliyor. Enerji güvenliği konusunda da yardımcı olmaya çalışıyor. Macaristan, yaralı Ukrayna askerlerin tedavisinde de yardımcı oluyor'' dedi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin derinleştirilmesi için Macar Exim Bankasının, Macar ve Ukrayna şirketlerine 27 milyon dolarlık kredi vereceğini dile getiren Szijjarto, iki ülke arasında yeni sınır kapılarının da açılacağını kaydetti.

Klimkin de ülkesinin bazı bölgelerinde çarpışmaların devam ettiğini, birçok bölgeye ulaşılamadığını ve insanlık dışı koşullarda yaşayanlara insani yardım sağlanması gerektiğini belirterek, ''Minsk Anlaşması hiç vakit kaybetmeden uygulanmalı çünkü barış sadece bu yolla sağlanabilir. Ukrayna'nın durumu tüm Avrupa'nın güvenliğini de etkiliyor'' şeklinde konuştu.

Macaristan'a, Ukrayna'nın Avrupa entegrasyonuna verdiği destekten dolayı teşekkür eden Klimkin, son dönemde çok sayıda Ukraynalının evini terk ederek Macaristan'a geçtiği haberlerini yalanladı.

Macaristan'dan Ukrayna'ya destek

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler