Macaristan'da öğretmenler hükümeti protesto etti

Macaristan'da öğretmenler hükümeti protesto etti

Çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve eğitim sisteminde reform isteyen öğretmenler ve onlara destek veren gruplar eylem yaptı

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan'da çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve eğitim sisteminde reform yapılmasını isteyen binlerce öğretmen hükümet karşıtı eylem düzenledi.

Öğretmenler ve onlara destek veren gruplar, Başkent Budapeşte'deki Ulusal Meclis önünde toplanarak hükümetin eğitim politikasını protesto etti. Ülkedeki birçok sendikanın da desteklediği eyleme sağanak yağmura rağmen binlerce kişi katıldı.

Eylemde toplanan kalabalığa hitaben konuşan Anaokulu Çalışanları Sendikası Başkanı Viktoria Szücs, hükümetin yıllardır öğretmenlerin durumunun iyileştirilme sözünü verdiğini ama bunları yerine getirmediğini savunarak, ''Şu an yeni işe başlayan bir öğretmen 90 bin forint (900 lira), emekliliği yaklaşan bir öğretmen ise 110 bin forint (1100 lira) maaş alıyor. 2013 yılından beri bu durumun iyileştirilmesi sözü veriliyor. Bu duruma artık yeter diyoruz, hükümet propagandasına, stadyumlara, göz boyayıcı görüşmelere ihtiyacımız yok. Geleceğimizin güvende olmasını istiyoruz'' şeklinde konuştu.

Macar Kamu Görevlileri, Kamu Çalışanları ve Kamu Hizmeti İşçileri Sendikası Başkanı Peterne Boros ise yaptığı konuşmada öğretmenlerin yanı sıra birçok meslek grubunun da protestoya destek verdiğini kaydederek, ''Bugün öğretmenlerin yanı sıra sağlık çalışanları, askerler, polisler, itfaiyeciler, sanatçılar, kütüphaneciler, araştırmacılar ve belediye çalışanları burada. Tüm kamu çalışanları ve bizimle dayanışma içindeki sendikalar bugün bizimle birlikte. Bugün çocukların geleceği için birlik ve beraberlik çağrısı yapıyorum'' ifadelerini kullandı.

Eyleme ana muhalefet partisi lideri Jozsef Tobias'ın yanı sıra birçok muhalefet parti lideri de katılarak destek verdi.

Geçen günlerde öğretmenlerin sorunlarının çözüme kavuşturulması için İnsan Kaynakları Bakanı Zoltan Balog sendikaları görüşmelere davet etmiş, perşembe günü bir araya gelen sendika ve bakanlık yetkililerinin anlaşamaması üzerine eylem yapma kararı alınmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler