Macaristan ve Ukrayna arasındaki "eğitim kanunu" krizi

Macaristan ve Ukrayna arasındaki "eğitim kanunu" krizi

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto:- ''Erdel'de (Romanya) ve Karpatlar'da (Ukrayna) yaşayan Macarların sorunlarının çözümü için sonuna kadar mücadele edeceğiz''

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişikliğe karşı ülkesinin Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan ile ortak hareket edeceğini söyledi.

Szijjarto, yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişikliğin ülkedeki Macar azınlığın haklarını ağır şekilde ihlal ettiğini, Macaristan'ın komşu ülkelerde yaşayan Macar azınlığın haklarını korumaya devam edeceğini belirterek, ''Macarlar nerede yaşarlarsa yaşasınlar onları korumak Macar dış politikasının görevidir. Erdel'de (Romanya) ve Karpatlar'da (Ukrayna) yaşayan Macarların sorunlarının çözümü için sonuna kadar mücadele edeceğiz.'' ifadesini kullandı.

Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişikliğin, tüm azınlıkların haklarını ağır bir şekilde ihlal ettiğini, bu konuda Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan Dışişleri Bakanlarıyla ortak hareket edeceklerini kaydeden Szijjarto, ''Ortak mektubumuzu Ukrayna Dışişleri Bakanının yanı sıra Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) azınlıklar dairesine ulaştırdık. Tüm azınlıkların hakları ciddi bir şekilde ihlal edildi.'' değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Szijjarto, 7 Eylül'de yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişikliğin ülkedeki Macar azınlığın haklarını ağır şekilde ihlal ettiğini belirterek "Ukrayna, eğitim kanununda yaptığı düzenlemeyle Macaristan'ı sırtından bıçakladı.'' ifadesini kullanmıştı.

Ukrayna'da eğitim kanununda yapılan değişikliğe göre ülkedeki Macarlar, ortaöğretim ve üniversitelerde ana dillerinde eğitim göremeyecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :