Londra'daki terör saldırısı

Londra'daki terör saldırısı

Saldırıda hayatını kaybedenler, Londra'nın ünlü Trafalgar Meydanı'nda anıldı- İngiltere İçişleri Bakanı Rudd:- "Teröristler bizi yemeyecek. Biz onları yeneceğiz"- Londra Belediye Başkanı Han:- "Bu ortak değerlerimize yapılmış bir saldırıdır"

LONDRA (AA) - İngiltere'nin başkenti Londra'da dün yaşanan terör saldırısında hayatını kaybedenler, kent merkezinde düzenlenen programla anıldı.

Londra Belediyesi, İngiltere İçişleri Bakanlığı ve Londra polis teşkilatının destekleriyle başkentin ünlü Trafalgar Meydanı'nda düzenlenen anma programına İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd, Londra Belediye Başkanı Sadık Han, Londra Emniyet Müdürü Vekili Craig Mackey, Londra polis teşkilatı çalışanları, çok sayıda polis memuru, vatandaş, turistler ve çok sayıda gazeteci katıldı.

İçişleri Bakanı Rudd burada yaptığı konuşmada, "Bugün işlerimize giderek, günlük hayatımıza normal bir şekilde devam ederek, bir araya gelerek bunu gösterdik. Teröristler bizi yenemeyecek. Biz onları yeneceğiz." dedi.

Londra'nın Müslüman Belediye Başkanı Sadık Han da dün yaşanan saldırıyı "korkunç" ifadesiyle tanımladı. Olayın "ortak değerlerimize yapılmış bir saldırı" olduğunu ifade eden Han, "Londralılar her zaman zor durumlardan birlikteliğe tutunarak çıkarlar. Değerlerimiz için ayağa kalkalım ve dünyaya Londra’nın dünyanın en harika kenti olduğunu gösterelim." diye konuştu.

Konuşmaların ardından, mumlar yakıldı, bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Alanda çok sayıda silahlı polis memuru ile ilk yardım görevlisinin bulunması dikkati çekerken, polis köpekleriyle katılımcıların çantalarını kontrol edildi.

- Sadırıyı DEAŞ üstlenmişti

Londra'da dün öğle saatlerinde, ülke siyasetinin merkezi ve turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği Westminster bölgesinde yaşanan olayda saldırgan, Westminster Köprüsü'nde kiralık bir aracı insanların üzerine sürmüş, ardından İngiltere Parlamentosu'nun demir parmaklıklarına çarparak durmuştu.

Araçtan çıkarak parlamentonun bahçesine giren saldırgan, burada görevli bir polisi bıçaklayarak öldürmüştü. Çevrede bulunan diğer güvenlik görevlileri saldırganı vurarak etkisiz hale getirmişti.

Saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlenirken, İngiliz polisi de saldırının failinin 52 yaşındaki Khalid Masood adlı İngiliz vatandaşı olduğunu açıklamıştı.

Masood'un daha önce adam yaralama, kamu düzenini bozma ve silah bulundurma suçlarından hüküm giydiği ancak terör bağlantılı herhangi bir olayla suçlanmadığı bildirilmişti.

İngiltere Başbakanı Theresa May, bugün parlamentoda yaptığı konuşmada da saldırının failinin Britanya doğumlu olduğunu ve aşırı gruplarla bağlantısı olduğu şüphesiyle birkaç yıl önce İngiliz istihbaratı tarafından soruşturulduğunu söylemişti.

Olayda, İngiliz polis memuru Keith Palmer (48), ABD'li turist Kurt Cochran (54), babası Kıbrıs Türk'ü olduğu iddia edilen Ayşe Frade (43) ve saldırgan da dahil 4 kişi hayatını kaybetti. Saldırıda yaralanan 29 kişinin ise tedavisine hastanede devam ediliyor.

Saldırıda yaralananlar arasında 12 İngiliz, 3 Fransız, 2 Rumen, 4 Güney Koreli, 2 Yunan ve birer Alman, Çinli, Polonyalı, İrlandalı, Amerikalı, İtalyan bulunuyor. Yaralı 3 İngiliz polis memurundan 2'sinin durumu ciddiyetini koruyor.

Olayla bağlantılı olarak Birmingham ve Londra'da 6 adrese yapılan operasyonlarda şimdiye kadar 8 kişi gözaltına alındı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :