Ümit Savaş Taşkesen

Ümit Savaş Taşkesen

Londra’da Konya’yı konuşmak

Londra Yunus Emre Türk Kültür Merkezi geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül tarafından açılarak hizmete girdi. Merkezi Ankara’da bulunan ve Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü üst çatısında faaliyet gösteren Yunus Emre Türk Kültür merkezleri Bosna Hersek, Arnavutluk, Mısır, Makedonya, Kazakistan ve son olarak İngiltere’de olmak üzere dünyada altı ülkede şubesi bulunuyor. Bu merkezlerin amacı, Almanların Goethe Enstitüsü gibi, örnekler çoğaltılabilir, yurt dışında Türkçe öğrenmek isteyenlere öğretmek, geleneksel sanatlarımızı öğretmek, Türkiye’yi, kültürümüzü tanıtmak vb alanlarda faaliyet gösteriyor.

Bu hafta ziyaret ettim. Türkiye ile özellikle de tabii İstanbul ile ilgili İngilizce yazılmış çeşitli kaynaklar, broşürler, fotoğraflar var. Orada henüz Konya ile ilgili İngilizce yayınlanmış bir kaynağa, broşüre rastlamadım. İlgililerle yaptığımız sohbet sırasında, burada bir nevi Konya’nın temsilcilerinden birisi gibi algılandığım için, Konya’dan, Konya’da ikamet eden yazarlardan, kültür hayatından, yayıncılardan, Mevlana’dan ve hemen akabinde Konya Büyükşehir Belediyesinin yayınlamış olduğu İngilizce Mesnevi’den konu açıldı. Konya’da bulunduğum süre içinde kıymetinin tam olarak farkına varamamış olsam da bunun burada ne büyük bir ihtiyaç olduğunu daha iyi anladım.

Konya’ya gittiğinizde dönerken en azından bir takım İngilizce Mesnevi temin etmeniz mümkün mü diye sordular. Elbette dedim ama belki buna bile gerek kalmayabilir diye de ekledim. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de Kültür Daire Başkanı Ercan Uslu da Konya’nın dışarıdaki vizyonu konusunda çok hassastır dedim. Bunun için yayınlar, geziler, etkinlikler yaptılar, yapıyorlar. Konudan haberdar olduklarında (bu yazı) buraya birkaç dilde İngilizce Mesnevi takımı da Konya ile Mevlana ile ilgili yayınlar, broşürler gönderirler mutlaka dedim. Hatta diye ekledim, Konya İl Kültür Müdürlüğü’nün de çok güzel yayınları, fotoğraf albümleri var. Onlardan da temin edilebilir, gönderebilirler sanırım Londra Yunus Emre Türk Kültür Merkezine dedim. Umarım yanılmamışımdır. Eh, yanılmışsam da bir takım alıp hediye etmek benim boynumun borcu artık. Bu konuda sizi de haberdar ederim.

Yeni Rektör

Konya Üniversitesinin kurucu rektörü sonunda belli oldu. Tahmin ettiğim ve dilediğim gibi Prof.Dr.Muzaffer Şeker rektör olarak atandı. Konya adına da kendisi adına da sevindim. İnşallah çok güzel çalışmalara imza atacak, üniversiteyi sağlam temeller üzerinde yapılandıracaktır. YÖK rektör adaylarını üçe indirdiği zaman sükut-u hayale uğrayanlar da zaman içinde bunda da bir hayır varmış diyecekler sanırım. Kolay bir görev değil. Daha görevi alır almaz kucağında üniversite hangi ilçeye yapılmalı tartışmasını buldu. Hayırlısı olsun. “Bana bu mesele zor demeyin, zor olmasa mesele olmazdı” diye bir söz geliyor aklıma. Problemler çözülmek içindir. Kendisine başarılar dilerim.

Londra Eğitim Fuarı (BETT)

13-15 Ocak 2011 tarihinde dünyanın en büyük eğitim teknolojileri fuarından biri olan BETT Londra’da açılacak. (Bu yazının ulaştığı hitap ettiği kitle konusunda net bir fikre sahip olmadığım için böyle bir organizasyondan haber vermenin anlamlı olup olmadığını da bilemiyorum. Belki dershane, özel okul ya da ne bileyim, üniveersiteden ilgili birisine ulaşır da bir faydası olur.) internet üzerinden kayıt yaptırarak ücretsiz giriş yapılabilecek olan fuarda 600 stand gezilebilecek ve eğitim teknolojisi konusundaki son teknolojik gelişmeler görülebilirken çeşitli alanlarda 100 seminer verilecek. İlgilenenler www.bettshow.com sitesinden ayrıntılara ulaşabilir.

Londra Öğrenci Olayları

Burdaki öğrenci eylemleri ile Türkiye’dekileri kıyaslayan çeşitli yazılar okuyorum. Burdan bakınca görülen tek ortak payda gösteri yapmış olmaları. Buradaki eylemlerin, protestoların somut bir hedefi var. Harç ücretlerine yapılan yüksek zamların, ekonomik tedbirler gereği eğitim alanında yapılması düşünülen kısıtlamaların geri alınması. Somut, pratik. Türkiye’de gösteri yapanların niyeti, amacı ne? Özgür, bilimsel, bağımsız vs vs vs. Galiba İngilizler buna bla bla bla veya etsetra diyor!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.