Litvanya’dan Belarus’a diplomatik uyarı

Litvanya’dan Belarus’a diplomatik uyarı

Litvanya, sınırına yakın bölgede inşa edilen nükleer enerji santralinde kaza yaşandığı iddiasıyla Belarus’a nota verdi

VİLNİUS (AA) - Litvanya, sınıra yakın bölgede inşa edilen Astravyets Nükleer Enerji Santrali'nde kaza yaşandığı gerekçesiyle Belarus’a nota verdi.

Litvanya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius’un, Belarus’un Vilnius Büyükelçilik Müsteşarı Lyudmila Tatarinoviç’i bakanlığa çağırarak, olaya ilişkin açıklama talep ettiği kaydedildi.

Açıklamada, “Belarus’ta yapılan nükleer enerji tesisi uluslararası uzmanlarca incelenmediği, test edilmediği ve uluslararası standartlara uymadığı için kaygılanıyoruz. Belarus’a, nükleer enerji santralinin bir kez daha çevre ve nükleer güvenlik konularında test edilmesi için Avrupa Birliği (AB) uzmanlarını davet etmesi çağrısında bulunuyoruz.” ifadesine yer verildi.

Litvanya Dışişleri Bakanlığı geçen ay ve önceki ay, Astravyets Nükleer Enerji Santrali'nde kaza meydana geldiği gerekçesiyle Belarus’un Vilnius Büyükelçisi Aleksandr Korol ve Tatarinoviç’i bakanlığa çağırarak protesto notası vermişti.

Litvanya, başkent Vilnius’a sadece 50 kilometre uzaklıkta inşa edilen nükleer tesis güvensiz olduğu gerekçesiyle Belarus’u birkaç kez eleştirmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :