Litvanya ve Romanya'dan NATO'ya ortak çağrı

Litvanya ve Romanya'dan NATO'ya ortak çağrı

Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite:- "Rus tarafının saldırgan provokasyonlarıyla karşı karşıyayız. Ülkelerimiz ve halklarımızın güvenliğinin tehdit altında olduğunun farkındayız"

VİLNİUS (AA) - Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ile Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Rusya’nın agresif tutumuna karşı bölgede NATO varlığının artırılması için çağrıda bulundu.

Grybauskaite, başkent Vilnius’taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’le bir araya geldi.

Görüşmede, Litvanya ile Romanya ilişkileri, Avrupa’daki sığınmacı krizi, enerji güvenliği ve temmuz ayında Varşova’da yapılacak NATO Zirvesi konuları ele alındı.

Romanya'nın AB ve NATO'da "güvenilir bir müttefik ve samimi dost ülke" olduğunu vurgulayan Grybauskaite, “Bugün, ortak bir ilgi alanını paylaşıyoruz. NATO’nun doğu sınırlarının güçlendirilmesini istiyoruz. Bizim öngörülmeyen komşumuz var. Rus tarafının saldırgan provokasyonlarıyla karşı karşıyayız. Ülkelerimiz ve halklarımızın güvenliğinin tehdit altında olduğunun farkındayız” ifadesini kullandı.

Grybauskaite, iki ülkenin benzer durumda olduğunu belirterek Romanya'nın Karadeniz’deki, Litvanya’nın ise Kaliningrad eyaletindeki Rus askeri kapasitesinin yüksek olması nedeniyle endişelendiğini kaydetti.

Dalia Grybauskaite, “İki bölgede de güvenlik kapasitemizin artırılmasına çaba göstereceğiz. Burada bizim çıkarlarımız tamamen aynı.” diye konuştu.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis de Varşova'da düzenlenecek zirvede güvenlik garantilerinin alınmasından umutlu olduğunu kaydederek NATO’nun doğu kanadında güç dengesini korunması için müttefiklerine çağrıda bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :