Litvanya Dışişleri Bakanı Linkevicius:

Litvanya Dışişleri Bakanı Linkevicius:

"(Rus savaş uçaklarının ABD destroyeri üzerindeki alçak uçuşu) Baltık Denizi’nde yaşanan benzer olaylar, ABD ile Rusya arasında öngörülmeyen bir savaşa dönüşebilir"

VİLNİUS (AA) - Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Rus savaş uçaklarının, Baltık Denizi'nde uluslararası sularda seyreden Amerikan "USS Donald Cook" destroyerinin üzerinden tehlikeli şekilde defalarca alçak uçuş yapmasını eleştirerek, bu tür eylemlerin savaşla sonuçlanabileceğini söyledi.

Kamu radyosu LRT’ye konuşan Linkevicius, “Baltık Denizi’nde yaşanan benzer olaylar, ABD ile Rusya arasında öngörülmeyen bir savaşa dönüşebilir.” ifadelerini kullandı.

Rus savaş uçaklarının "sadece yeni bir provokasyon" yaptıklarını belirten Linkevicius, “Bu durum bizi çok endişelendiriyor. Maalesef uçak gibi çok güçlü bir silah sorumsuz kişilerin elinde bulunuyor. Gücünüzü göstermek için bir hedef olmalı, ancak aptallığınızı hangi amaçla gösterdiğinizi anlamak çok zor.” dedi.

Estonya Silahlı Kuvvetleri temsilcisi Alar Laats da Rus savaş uçaklarının, ABD’nin destroyerini hangi maksatla tahrik ettiğini anlamakta zorluk çektiğini bildirdi.

Rus pilotlarının eylemlerini “ilginç bir kışkırtma” olarak değerlendiren Laats, “Bir ülkenin savaş uçaklarının diğer ülkenin destroyerine bu kadar yakın uçması tuhaf bir durum. Böyle şeyler her gün olmuyor.” diye konuştu.

Pentagon, ABD ile Polonya arasındaki ikili askeri ilişkileri geliştirme kapsamında Polonya'nın Gnynia şehrine giden "USS Donald Cook" adlı Amerikan destroyerinin üzerinde, Rus SU-24'lerin iki gün peş peşe alçak uçuş yaptığını duyurmuştu.

ABD'nin destroyer filosunun en önemli gemilerinden olan, 154 metre uzunluğundaki "USS Donald Cook"u, diğer savaş gemilerinden ayıran en önemli özelliğini, balistik füze kalkanı "Aegis" sistemi oluşturuyor. Destroyer, gelişmiş radarları sayesinde füze saldırıları da dahil olmak üzere birçok saldırıya karşı "kalkan" özelliği taşıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :