Lise öğrencisinin trafik kazasında ölümü davası

Lise öğrencisinin trafik kazasında ölümü davası

Bakırköy'deki trafik kazasında, 11. sınıf öğrencisi Julia İnanch'ın ölümüne, sınıf arkadaşının yaralanmasına sebep olduğu iddia edilen 2 sanığın yargılanmasına devam edildi

İSTANBUL (AA) - Bakırköy'deki trafik kazasında, 11. sınıf öğrencisi Julia İnanch'ın ölümüne, sınıf arkadaşı L.H.C'nin ise yaralanmasına sebep olduğu iddia edilen 2 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Furkan Toker ile bir kısım müştekiler ve avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Arzu Al, olay yerinde keşif yapıldığını, bilirkişi raporunun mahkemeye gönderildiğini söyledi.

Raporda, otomobil sürücüsü sanık Furkan Toker'in araç trafiğine göstermesi gereken en basit dikkat ve özeni asgari düzeyde dahi göstermediği, seyri sırasında gelişebilecek tehlikelere karşı yeterince dikkatli ve uyanık araç kullanmadığı, trafik kurallarına ve güvenliğine aykırı olarak makas atarak diğer sanık sürücü idaresindeki aracı geçmek üzere veya başka nedenlerle işaret vermeden kontrolsüz şekilde şerit değişikliği yaparak ilerlediği belirtildi.

Sanık Toker'in kendi aracıyla önünde ilerleyen araca, devamında bariyerlere çarpmasıyla birlikte gerçekleşen ve aracında yolcu olan kişilerin ölümüne ve yaralanmasına neden olması nedeniyle önemli ve emredici hukuk kurallarını açık şekilde ihlal ettiği ifade edilen raporda, sanık Toker'in trafik kazasının oluşumunda birinci dereceden asli kusurlu olduğu, diğer sanık Ömer Karadağ'ın ise kusurunun bulunmadığı değerlendirilmesi yapıldı.

Duruşmada tanık olarak dinlenen Metin Özdemir de olay günü sağ şeritte seyir halindeyken tahmini hızının 50 kilometre olduğunu, aracının sol arka lastiğine bir anda çarpma meydana geldiğini ve toparlayarak durduğunu söyledi.

Tanık Özdemir, kendisine çarpan aracın önüne doğru kendi etrafında dönerek durduğunu belirterek, "Kazanın nasıl olduğunu göremedim." dedi.

Söz alan tarafların avukatları, bilirkişi raporunu yeni aldıklarını, inceleyerek beyanda bulunacaklarını söyledi.

Cumhuriyet Savcısı Feridun Avcıl da tutuklu sanığın tutukluluğunun devamına karar verilmesini istedi.

Söz verilen tutuklu sanık Furkan Toker ise kaza anında kaçmadığını, benzincide olan polis arabasının içine kendisinin bindiğini, kaçtığıyla ilgili beyanları kabul etmediğini ifade ederek, "Kaza olduktan sonra da ben 'Lütfen ölmesin, kalbimi veririm.' gibi sözler söyledim. Kazanın oluşu nedeniyle çok üzgünüm. Halen etkisinden kurtulamıyorum." diye konuştu.

Mahkeme heyeti, dosyanın Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Kuruluna gönderilerek rapor alınmasına, taraflara bilirkişi raporuyla ilgili beyanda bulunmaları için süre verilmesine ve tutuklu sanığın bu halinin devamına hükmetti.

Duruşma, eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

- İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Ataköy 1. Kısım'da 5 Şubat'ta Furkan Toker'in kullandığı araca lise öğrencileri Julia İnanch ve L.H.C'nin otostop çekmek suretiyle bindikleri anlatıldı.

İddianamede, Bakırköy istikametinde seyir halindeki otomobilin, Ömer Karadağ'ın kullandığı araçla "arkalı önlü makaslama yaparak" ilerlediği ifade edildi. Toker'in yönetimindeki otomobilin bir taksiye çarptıktan sonra yolun sol kısmına sürüklenerek, Karadağ'ın kullandığı araca, ardından da bariyerlere çarptığı anlatılan iddianamede, bu sırada araçtan savrulan lise öğrencileri Julia İnanch'ın hayatını kaybettiği, L.H.C'nin de yaralandığı kaydedildi.

Bilirkişi raporunda ise sanık Furkan Toker'in birinci derecede asli kusurlu, diğer sanık Ömer Karadağ'ın ise ikinci derecede tali kusurlu olduğu belirtildi.

Sanıkların trafik güvenliğini tehlikeye düşürecek şekilde araçlarıyla süratli şekilde seyrettikleri, trafiğin yoğun olduğu esnada hız sınırını aşarak uygunsuz şerit değiştirdikleri anlatılan iddianamede, sanıkların başkalarının canlarına ve mallarına kasten zarar vermeyi istemeseler de bu davranışlarıyla zararın doğabileceğini bilmeleri gerektiği, bilinçli taksirle hareket ettikleri vurgulandı.

Sanıkların, eyleminin özensizlik ve dikkatsizlik sonucu gerçekleştiği, yetenek, şans ve tecrübe gibi faktörlere güvenerek kazanın gerçekleşmeyeceği inancıyla hareket ettikleri anlatılan iddianamede, sanıklar Furkan Toker ve Ömer Karadağ'ın "bilinçli taksirle ölüme veya yaralanmaya neden olma", "trafik güvenliğini tehlikeye sokma" ve "basit yaralama" suçlarından 4 yıl üçer aydan, 25 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :